Dünyanın ən məşhur uşaq yeməyində təhlükə aşkar edildi

Dünyanın ən məşhur uşaq yeməyində təhlükə aşkar edildi

Parlaq rəngli qutular, cizgi filmi personajları və dad vədləri uzun müddətdir ki, səhər yeməyi taxıllarını bir çox ailələrdə uşaqlar üçün əsas yemək halına gətirir. Ancaq rəngli qablaşdırmanın arxasında gizlənən bir təhlükə alimlərin son vaxtlar aşkar etdiyi bir təhlükədir.

 

Sfera.az bildirir ki, son onillikdə bu cür səhər yeməyində sağlam inqrediyentlərin tərkibi azalıb, yüksək yağlı inqrediyentlərin tərkibi isə artıb. “JAMA Network Open” jurnalında dərc edilən araşdırmada Kentukki Universiteti və Luiziana Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları 2010-2023-cü illər arasında təqdim edilmiş və ya dəyişdirilmiş 1200 uşaq taxılını təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, hər porsiyada ümumi yağ 33,6%, natrium miqdarı isə 32,1% artaraq mq1-dən 35,6%-ə yüksəlib.

 

Belə səhər yeməyində şəkərin miqdarı da 10,9% artıb, böyümə və sabit həzm üçün vacib qidalar olan zülal və pəhriz lifinin miqdarı azalıb. Hər porsiyada zülal orta hesabla 1,97-dən 1,69 q-a, lif isə 3,82-dən 2,84 q-a düşüb.

 

Alimlər deyirlər ki, bu qida dəyişiklikləri dünya miqyasında uşaqlıqda piylənmə və uzunmüddətli ürək-damar risklərinə təsir edir, sağlamlıqdan daha çox zövqə üstünlük vermək meylini göstərir.

 

Tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər ki, bir çox dənli bitkilər indi balanslaşdırılmış səhər yeməyi seçimlərindən çox desertlərə bənzəyir və bəzi porsiyalar Amerika Ürək Assosiasiyasının uşaqlar üçün tövsiyə etdiyi gündəlik şəkər miqdarının 45%-ni aşır.

 

Bu narahatlıqlara baxmayaraq, bütün taxıllar bərabər yaradılmır. Qidalanma mütəxəssisləri tam taxıl, yüksək lif və az şəkər olan dənli bitkiləri seçməyi məsləhət görürlər. Bu səhər yeməyi yeməkdən imtina etmədən daha sağlam alternativlər təklif edir. Bundan əlavə, taxılınıza meyvə və ya qoz-fındıq əlavə etmək onun qida dəyərini artıracaq.

 

Bu tendensiyaları qiymətləndirmək üçün araşdırmada qida və içki məhsullarının satışını izləyən Yeni Məhsullar Bazasının məlumatlarından istifadə edilib. Xüsusi brendlər açıqlanmasa da, ümumi nümunələr qida sənayesində daha çox şəffaflıq və daha sağlam məhsul inkişafı ehtiyacını vurğulayır.

 

Səhər yeməyi uşaqların enerjisini və diqqətini saxlamaq üçün ən vacib yeməklərdən biri olaraq qaldığına görə, bu tapıntılar şüurlu qida seçimləri etməyin vacibliyini bir daha vurğulayır. Valideynlər və qayğı göstərən şəxslər qidalanma etiketlərini diqqətlə oxumağa və zərərli inqrediyentləri şəkərli qablaşdırma altında gizlətməkdənsə, uşaqlarının sağlamlığını dəstəkləyən dənli bitkiləri seçməyə dəvət olunur.

 

Aysel


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Uşaqlar çimərlikdə qədim mesaj olan butulka tapdılar - FOTO

On yaşlı iki oğlan Polşanın Qdansk şəhərində dəniz sahilində 1959-cu ilə aid sevgi mesajı olan şüşə butulka tapıblar. Butulkada Rysya adlı qızın "Bunny&quo...

Təyyarə ilə səyahət edərkən niyə yatmaq məqsədəuyğun deyil?

Amerikanın Orlando şəhərindən 10 illik təcrübəyə malik stüardessa Ale Pedrosa bir çox sərnişinin təyyarə ilə səyahət edərkən bir sıra səhvlərə yol verdiyini bil...

"Qalatasaray"ın avtobusu hücuma məruz qaldı - FOTO

Trendyol Super Liqasında mövsümün başa çatmasına iki tur qalmış çempionluğunu rəsmiləşdirən “Qalatasaray” bu gün, 37-ci tur çərçivəsində “Gözt...

“Test imtahanının əleyhinə olmuşam” -Misir Mərdanov

"Dünyada belə bir praktika var. Ancaq bunu nazirin özünə də demişəm ki, sosial şəbəkələrdə müəllimlərin, şagirdlərin imtahanda cavab verdiyi suallara baxır...

Davamlı yağış kənd təsərrüfatına ciddi ziyan vurub: Bazarlarda qiymətlər artacaq?

Havaların dəyişkən keçməsi, davamlı yağış yağması məhsul əkilən bölgələrimizdə ciddi fəsadlara yol açıb. Quba və Qusar ərazisində yağan yağışlar əkin sahələrinə...

O, sadəcə bizim atamız deyildi…

O, bir məktəb idi – mərdliyin, vicdanın, sədaqətin məktəbi…   Atam Cavanşir Qurbanovun ömrü – bir ağsaqqalın hekayəsi idi. &nbs...