Dünyanın ən ölümcül qidası: Hər il təxminən 200 insanın ölümünə səbəb olur

Tropik bölgələrdə yetişdirilən və kök kimi istehlak edilən nişastalı “Kassava” bitkisi çiy yeyildikdə və ya düzgün emal edilmədikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
Sfera.az bildirir ki, dünyanın ən ölümcül qidası olduğu deyilən manok bitkisi insan orqanizmində hidrogen siyanidə çevrilərək ölümə səbəb olur.
Məlumatlar göstərir ki, bəzi potensial zərərləri və riskləri olan bu bitki səbəbindən hər il təxminən 200 nəfər həyatını itirir.
.
Elmi adı Manihot Esculenta olan bəzi manyok növlərindəki birləşmələr orqanizmdə hidrogen siyanidə çevrilir. Bu səbəbdən manok bitkisini çiy halda istehlak etmək və kifayət qədər emal etmədən yeməmək məsləhət görülmür.
Əks halda ürəkbulanma, başgicəllənmə, əzələ zəifliyi kimi əlamətlərlə başlayan proses ölümlə nəticələnə bilər.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə hər il təxminən 200 insan manok zəhərlənməsi səbəbindən həyatını itirir.
Cassava (Kassava) tropik bölgələrdə bitən və kökləri istehlak edilən bir bitkidir.
Yüksək karbohidrat tərkibinə görə Afrika, Asiya və Cənubi Amerikada milyonlarla insan üçün qida mənbəyi hesab olunur. Bununla belə, xam istehlak edildikdə və ya düzgün emal edilmədikdə, tərkibində zəhərli komponentlər var və hidrogen siyanidi buraxaraq ölümə səbəb ola bilər.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı "Mayok kökləri heyvan və həşəratlardan qorunmaq üçün siyanid qlikozidləri ehtiva edir. Düzgün emal edilmədikdə insanlarda kəskin sianid zəhərlənməsinə səbəb ola bilər"-deyərək təhlükəyə diqqət çəkir.
Kassava zəhərlənməsi xüsusilə aclıq və müharibə dövründə artır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesabatlarına görə, düzgün emal edilməmiş manokonun istehlakı da "Konzo" adlı geri dönməz sinir sistemi xəstəliyinə səbəb ola bilər.
Milyonlarla insan kassava istehlak edir
Dünyanın ən təhlükəli qidası kimi tanınsa da, milyonlarla insan manokonu təhlükəsiz şəkildə istehlak edir. Kassavanı təhlükəsiz etmək üçün nə etmək lazımdır:
24 saata qədər suda islatmaq;
Hərtərəfli qaynadıb süzmək;
Fermentasiya prosesini tətbiq etmək;
Qabıqları soyub günəşdə qurutmaq.
Aysel