Dünyanın ən ölümcül qidası: Hər il təxminən 200 insanın ölümünə səbəb olur


Dünyanın ən ölümcül qidası: Hər il təxminən 200 insanın ölümünə səbəb olur

Tropik bölgələrdə yetişdirilən və kök kimi istehlak edilən nişastalı “Kassava” bitkisi çiy yeyildikdə və ya düzgün emal edilmədikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
 

Sfera.az bildirir ki, dünyanın ən ölümcül qidası olduğu deyilən manok bitkisi insan orqanizmində hidrogen siyanidə çevrilərək ölümə səbəb olur.
 

Məlumatlar göstərir ki, bəzi potensial zərərləri və riskləri olan bu bitki səbəbindən hər il təxminən 200 nəfər həyatını itirir.

.
Elmi adı Manihot Esculenta olan bəzi manyok növlərindəki birləşmələr orqanizmdə hidrogen siyanidə çevrilir. Bu səbəbdən manok bitkisini çiy halda istehlak etmək və kifayət qədər emal etmədən yeməmək məsləhət görülmür.
 

Əks halda ürəkbulanma, başgicəllənmə, əzələ zəifliyi kimi əlamətlərlə başlayan proses ölümlə nəticələnə bilər.


Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə hər il təxminən 200 insan manok zəhərlənməsi səbəbindən həyatını itirir.
 

Cassava (Kassava) tropik bölgələrdə bitən və kökləri istehlak edilən bir bitkidir.
 

Yüksək karbohidrat tərkibinə görə Afrika, Asiya və Cənubi Amerikada milyonlarla insan üçün qida mənbəyi hesab olunur. Bununla belə, xam istehlak edildikdə və ya düzgün emal edilmədikdə, tərkibində zəhərli komponentlər var və hidrogen siyanidi buraxaraq ölümə səbəb ola bilər.
 

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı "Mayok kökləri heyvan və həşəratlardan qorunmaq üçün siyanid qlikozidləri ehtiva edir. Düzgün emal edilmədikdə insanlarda kəskin sianid zəhərlənməsinə səbəb ola bilər"-deyərək təhlükəyə diqqət çəkir.
 

Kassava zəhərlənməsi xüsusilə aclıq və müharibə dövründə artır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesabatlarına görə, düzgün emal edilməmiş manokonun istehlakı da "Konzo" adlı geri dönməz sinir sistemi xəstəliyinə səbəb ola bilər.


Milyonlarla insan kassava istehlak edir
 

Dünyanın ən təhlükəli qidası kimi tanınsa da, milyonlarla insan manokonu təhlükəsiz şəkildə istehlak edir. Kassavanı təhlükəsiz etmək üçün nə etmək lazımdır:


24 saata qədər suda islatmaq;
Hərtərəfli qaynadıb süzmək;
Fermentasiya prosesini tətbiq etmək;
Qabıqları soyub günəşdə qurutmaq.
 

Aysel


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Tramp: ABŞ tezliklə İranla razılaşma əldə edə bilər

ABŞ və İran yaxın gələcəkdə Tehranın nüvə proqramı ilə bağlı mübahisələri həll etmək üçün razılığa gələ bilər.   Sfera.az xəbərinə görə, bunu ABŞ Pre...

Binəqədi rayonunda YANĞIN başlayıb - VİDEO

Fövqəladə Hallar Nazirliyinin "112" qaynar telefon xəttinə Bakı şəhəri, Binəqədi rayonu, Xocəsən qəsəbəsində quru otluq sahədə yanğın baş verməsi barə...

Füzuli Hüseynova töhmət verildi - Əli Nurla davaya görə

Aktyor Füzuli Hüseynov Akademik Milli Dram Teatrının Bədii Şurasının üzvlüyündən azad edilib.   Bu barədə Sfera.az teatrın mətbuat xidmətindən bildir...

IX sinif buraxılış imtahanlarının nəticələri elan olundu

Ümumi (9 illik) orta təhsil səviyyəsi üzrə 2025-ci il aprelin 20-də keçirilən buraxılış imtahanının nəticələri elan olunub.   Sfera.az Dövlət İm...

“SOCAR” və “Gunvor” İtaliyanın nəhəng neft şirkətini almağa hazırlaşır: 3 milyard avroluq saziş gündəmdə

Qlobal əmtəə treyderi “Gunvor” və Azərbaycan Dövlət Neft Şirkəti (SOCAR) İtaliyanın neft emalı şirkəti "İtaliana Petroli”ni almaq uğrunda...

Araz Musayevi bıçaqlayan milli komandamızın baş məşqçisi həbs edildi

Araz Musayevi bıçaqlayan beş nəfər saxlanılıb. Onların arasında kikboks üzrə milli komandamızın baş məşqçisi Elşən Abdulrəhimov da var.   Sfera.az xə...