Bu ət və spirt xərçəng yaradır - Onkoloq AÇIQLADI
Çox işlənmiş ət və spirt xərçəng riskini artıra bilər.
Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə "Healthnews" məlumat yayıb.
Amerikalı onkoloq Nikol Andryusun sözlərinə görə, bütün növ spirtlərin tərkibində hüceyrə DNT-sini zədələyən ağır mutagen amil olan etanol var. Endryus aydınlaşdırıb ki, insan orqanizmindəki hüceyrələr hər gün zədələnir - bu proses təbii qocalmanın bir hissəsidir. Lakin alkoqol qəbulu ilə bağlı belə zərərin yığılması qaraciyər, süd vəzisi, yoğun bağırsaq, mədə, yemək borusu, ağız və farenks (udlaq) xərçənginin inkişaf riskini artırır.
Kolorektal xərçəngin (yoğun bağırsağın xərçəngi) təhrikçisi emal edilmiş ətdir. Onkoloq əlavə edib ki, qırmızı ətin (donuz, mal və quzu əti) tərkibində heme dəmiri var, o da kanserogendir.
İnci