Yol kənarındakı tut ağacının meyvəsindən yemək zərərlidir? - AÇIQLAMA

Yol kənarındakı tut ağacının meyvəsindən yemək zərərlidir? - AÇIQLAMA

Şəhərin mərkəzində yol kənarında olan tut ağaclarını hər kəs görür. Bəzi ağaclar necə deyərlər, boşuna məhsul vermiş olsa da, bəzilərindən vətəndaşlar yararlana bilir. Lakin bu istiqamətdə də fikirlər haçalanır. Belə ki, kimiləri həmin ağacların məhz yol kənarında olduğunu nəzərə alaraq, meyvəsinin ziyanını vurğulayır, kimiləri isə heç bir zərərinin olmadığı fikrini müdafiə edir.

 

Maraqlıdır, bu məsələdə haqlı olan tərəf kimdir?

 

Bu barədə Sfera.az-a açıqlama verən qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, yol kənarında olan tut ağaclarının meyvəsi zərərli deyil:

 

“Bəli, çirkli hava kütləsi, yəni hava damcı yolu ilə gələn viruslar və bakteriyalar var. Amma tut yuyulmayan meyvə deyil axı.Yəni ağac bizim qapımızın qarşısında da olsa, biz tutu dərib yeyəcəyik, yaxud bağda da olsa. Bu meyvə açıq havada yetişən ağacın barıdır. Ona görə də meyvələr yuyulmadan yeyilməməlidir. Öncə dezinfeksiya olunacaq və sonra istehlak ediləcək. Yol kənarında olan tutlardan yeməkdə heç bir problem yoxdur. Əsas odur  ki, tut yuyulsun, axar su altnda durulansın, ondan sonra  yeyilsin”.

 

Mütəxəssis tutun faydalarından da söz açıb. O qeyd edib ki, əvvəllər hər kəsin həyətində və ya qapısının ağzında tut ağaclarına rast gəlmək mümkün idi, bu gün isə artıq ona laqeydliklə yanaşılır:

 

“Hətta yerə tökülən tut meyvəsinə bəzi həşəratların daraşdığı üçün ağacı kökündən kəsən insanlar da az deyil. Tut təbiətin möcüzəsidir. Onun faydalı təsirlərindən bu gün də demək olar ki, hər yerdə istifadə olunur. Bu meycə C, B, K, A və E vitaminləri, həmçinin kalium, maqnezium, manqan və dəmirlə zəngindir. Qara tut isə müxtəlif müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir – ondan sidik yollarının infeksiyaları, yuxarı tənəffüs yolları və boğaz xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Bundan əlavə, qara tut epilepsiya, başgicəllənmə, yuxusuzluq və ya depressiya üçün də faydalıdır. Tuta qara rəngi verən antosianin maddəsi isə yaşlanmağın qarşısını alır. Bura tut yarpaqları da daxildir”.

 

Ekspertin sözlərinə görə, dəmirlə zəngin olan tut bəhməzi də qan azlığına, boğaz infeksiyalarına, qaraciyərə, sümüklərin bərkiməsinə və immun sisteminin güclənməsinə xeyirlidir:

 

“Hələ qədim vaxtlardan tutu həm də qurudurdular və hətta bəzi ölkələrdə üyüdülmüş quru tutdan qatqı maddələri kimi də istifadə olunurdu. Yəni tut qurusunun da çox faydaları var. Xüsusilə, çay içərkən şəkər əvəzinə istifadə olunması daha məqsədəuyğundur. Tut qurusu həzm sisteminə, anemiya kimi qan xəstəliyinə, infeksiyaların orqanizmdən çıxarılmasına, qan təzyiqi və ürək-damar sisteminə də faydalıdır”.

 

Günay Rəsulqızı
 


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Prezident: Şadam ki, Azərbaycanla Şimali Makedoniya arasında siyasi dialoq dinamik xarakter alır

Şadam ki, ölkələrimiz arasında siyasi dialoq dinamik xarakter alır. Bizim xanım Prezidentlə ikinci görüşümüz qısa müddət ərzində bunun əyani sübutudur.  ...

ManEl “Qızların mahnısı”na yeni nəfəs verdi - VİDEO

Hər zaman səsi ilə qəlbləri fəth edən ManEl “Qızların mahnısı”na yeni nəfəs verib. Sfera.az bildirir ki, musiqisi Tofiq Quliyevə, sözləri Ənvər...

​“TikTok”da yenilik - Bu şəxslərin girişi məhdudlaşdırılacaq

“TikTok” platforması valideynləri sevindirəcək yenilik təqdim edib.   Sfera.az xəbər verir ki, platforma, gənclər üçün təhlükəsiz rəqəmsa...

Ceyhun Bayramov Tokayevlə görüşdü

Qazaxıstan Prezidenti Qasım-Jomart Tokayev Astanada rəsmi səfərdə olan Azərbaycanın xarici işlər naziri Ceyhun Bayramovu qəbul edib.   Sfera.az xəbər...

Azərbaycanla sərhəddə güclü ZƏLZƏLƏ baş verdi

Rusiyanın Dağıstan Respublikasının Çarodinski rayonunda 4,6 bal gücündə zəlzələ qeydə alınıb.   Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Fövqəl...

Onlar Demokrat.az-ı təbrik etdilər…

Bu gün Demokrat.az xəbər portalı 7 yaşını qeyd edir. Bu münasibətlə aparıcı media nümayəndələri, deputatlar Demokrat.az-ı təbrik edib, xoş təəssüratlarını bölüş...