Sağlam çəki atmaq üçün qəhvəyə nə əlavə etmək lazımdır?

Sağlam çəki atmaq üçün qəhvəyə nə əlavə etmək lazımdır?

Bir çox qidalarda, hazır yeməklərdə və şirniyyatlarda olduğu üçün müasir insanların həddindən artıq şəkər istehlakı problemidir. 


Sfera.az bildirir ki, bir çox insan dadlandırıcılarda alternativ tapır. Bunlar şəkərdən daha yaxşı və sağlamdırmı?


Şəkərin alternativlərinə gəldikdə, mütəxəssislər adətən süni dadlandırıcıları və şəkər əvəzedicilərini vurğulayırlar. Çox vaxt arıqlamaq və şəkər qəbulunu məhdudlaşdırmaq istəyən insanlar şəkər əvəzinə dadlandırıcılardan istifadə edirlər. Ancaq bu alternativ həmişə daha sağlam deyil. Sağlamlıq üzrə mütəxəssis Fuer Sie qəhvəni şirinləşdirməyin ən yaxşı yolu haqqında məlumat verib.

 

Hansı növ dadlandırıcılar var?

 

Şirinləşdiricilər şirin dadı olan, lakin şəkərdən fərqli olaraq daha az və ya heç kalori ehtiva etməyən kimyəvi maddələrdir. Kalori qəbulunu artırmadan şirinlik əlavə etmək üçün yeməklərdə və içkilərdə şəkər əvəzinə tez-tez istifadə olunur. Bu dadlandırıcılar arasında:


aspartam (E 951)
saxarin (E 954)
sukraloza (E955)
steviya (E960)
siklamat (E 952)
var. 

 

Hansı şəkər əvəzediciləri var?

 

Şəkər əvəzediciləri süfrə şəkəri ilə müqayisədə daha az kalori olan mono və disakarid spirtləridir. Onlar, məsələn, ağac, buğda və ya qarğıdalı nişastasından əldə edilir və tez-tez şəkərsiz saqqız və pəhriz içkilərində istifadə olunur. Şəkər əvəzedicilərinin nümunələri:

 

sorbitol (E 420)
ksilitol (E 967)
eritritol (E 968)
mannitol (E 421)
izomalt (E 953)-dir.


Hansı daha sağlamdır: şəkər yoxsa dadlandırıcı?

 

Şəkər və ya dadlandırıcının hansının daha sağlıqlı olması sualı adətən insanın sağlamlığından və həyat tərzindən asılıdır.

 

Şəkər əvəzedicilərinin faydaları:

 

daha az kalori ehtiva edir;
diş çürüməsinə səbəb olmur;
daha şirin dadı olur.

 

Şəkər Əvəzedicilərinin Dezavantajları həddindən artıq istehlak edildikdə: 

 

laksatif təsir göstərə bilər;
dözümsüzlük baş verə bilər;
irritabl bağırsaq sindromu olan insanlarda reaksiya ola bilər.


Şirinləşdiricilərin faydaları:

 

qan şəkərinin səviyyəsinə təsir etmir;
kalori ehtiva etmir;
daha şirin dadı var;
insulinin sərbəst buraxılmasını təsir etmir;
dişləri korlamır.


Şirinləşdiricilərin çatışmazlıqları:

 

şirniyyat istəyinin həddi azalır;

Fenilketonuriyadan əziyyət çəkən insanlar tərkibində aspartam olan məhsullardan uzaq durmalıdırlar.

 

Hansı daha zərərlidir?

 

Şirinləşdiricilər və şəkər əvəzediciləri tez-tez tənqid edilir və zərərli adlandırılır. Həqiqətən, şəkər əvəzedicilərinin həddindən artıq istehlakı laksatif təsir göstərə bilər. Ancaq onları məqbul miqdarda istehlak etsəniz, narahatlığa heç bir əsas yoxdur. Mövcud tədqiqat məlumatlarına əsaslanaraq, Federal Araşdırmalar Mərkəzi dadlandırıcıların istehlakında sağlamlıq baxımından heç bir pisləşmə aşkar etməmişdir.


Şəkərin ən sağlam alternativi hansıdır?

 

Stevia, ksilitol və eritritol xüsusilə məşhur şəkər alternativləridir və bir çox faydaları var. Onlar nəinki çox şirindirlər, həm də tərkibində şəkərdən əhəmiyyətli dərəcədə daha az kalori var, diş çürüməsinə təsir etmirlər. Şəkərdən daha sağlam bir alternativ olsa da, eyni zamanda müəyyən miqdarda qəbul edilməlidir.

 

Kilo vermək üçün nə seçmək lazımdır? 

 

Dadlandırıcılar adətən çox kalorili olmadığı üçün arıqlamaq istəyən insanlar üçün yaxşı alternativdir. Həm də çoxlu kalori qənaət etməyə imkan verir ki, bu da arıqlamaq üçün zəruri şərtdir. Ümumiyyətlə, şəkər qəbulunuzu nəzərdən keçirmək və onu azaltmaq məntiqlidir.


ÜST böyüklərə gündə 50 qramdan çox şəkər istehlak etməməyi tövsiyə edir. Əgər gündə əhəmiyyətli dərəcədə çox şəkər qəbul edirsinizsə, şəkər əvəzedicilərindən istifadə etməklə onun qəbulunu azaltmağa çalışmalısınız.

 

Aysel

Sfera.az


OXŞAR XƏBƏRLƏR