Almaniyada adi su əvəzində qazlı suya üstünlük verilməsinin MARAQLI SƏBƏBLƏRİ
Avropada, xüsusilə Almaniya kimi ölkələrdə restoran və marketlərdə adi sudan çox mineral suya üstünlük verilir. Bu vəziyyət əslində içki seçimindən çox mədəni vərdişlərin əksidir.
Sfera.az bu barədə maraqlı yazı təqdim edir.
Almaniyaya gedərkən mineral su sifariş etməyim artıq ənənə halını aldığını görəcəksiniz. Adətən restoranlarda qazlı su verilir, adi su istəyəndə ofisiantların mimikalarında kiçik bir sürpriz görünür.
Bu vərdişin arxasında çoxəsrlik su mədəniyyəti dayanır. Mineral su Almaniyada və ümumiyyətlə Avropada sağlamlıq üçün faydalı olduğuna inanılan təbii mənbələrdən əldə edilir. Xüsusilə Selters və Gerolstein kimi bölgələrdə təbii mineral suların populyarlığı tarix boyu artmışdır.
Hətta elə bir dövr olub ki, bu sular təkcə elita üçün əlçatan olub. İlk şüşə su 17-ci əsrdə İngiltərədəki Müqəddəs Quyudan əldə edilmişdir. O dövrdə mineral sular sağlamlıq üçün üstünlük verilən içkiyə çevrilmişdi.
Almaniyada mineral suyun sağlamlığa müsbət təsiri insanların bu içkilərə üstünlük verməsinə səbəb olub. ABŞ-da krandan su təmiz olmadığı üçün qablaşdırılmış su sənayesi yaranıb. 18-ci əsrdə satılan ilk kommersiya qablaşdırılmış su sağlamlıqla bağlı narahatlıqların olduğu bir vaxtda təqdim edildi.
Lakin 20-ci əsrdə kran suyu xlorlama yolu ilə təmizlənərək içməli hala gəldi və mineral suya tələbat xeyli azaldı. Almaniyada faydalı qazıntılar əsrlər boyu yerli əhali tərəfindən istifadə edilmişdir. Cozef Pristlinin suyun karbonatlaşdırılması üsulunu inkişaf etdirməsi qazlı suyun istehsalında inqilab etdi.
Jacob Schweppe bu üsulu daha da irəli apararaq böyük kütlələrə çatan qazlı su istehsal etməyə başladı. Beləliklə, Almaniyada hər sosial statusdan olan insanlar mineral sudan istifadə edə bildilər.
Aysel
Sfera.az