Xərçəngə səbəb ola bilən ət məhsullarının adları çəkilib

Xərçəngə səbəb ola bilən ət məhsullarının adları çəkilib

İngilis diyetoloqları Duane Mellor və Metyu Lambertin fikrincə, qırmızı və ultra emal olunmuş ətlər ən kanserogen (xərçəng törədən) qidalar sırasındadır.


Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail" məlumat yayıb .
 

Sağlam qidalanma mütəxəssisləri aydınlaşdırıblar ki, bütün kanserogenlərdən qaçmaq mümkün deyil. Bununla belə, emal olunmuş ətləri və onlardan hazırlanmış xörəkləri - kolbasa, kolbasa, donuz əti, salam, vetçina və hot-doqları qida earionunuzdan xaric etsəniz, xərçəngin inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə azala bilər. Fakt budur ki, qidanın ömrünü artırmaq və ya dadını yaxşılaşdırmaq üçün ət xüsusi kimyəvi müalicəyə məruz qalır. Belə ki, belə qidalarda olan nitratlar (nitrat turşusu duzları) orqanizmdə N-nitrosokimyəvi maddələrə (NOC) çevrilə bilir. Bu maddələr isə güclü kanserogenlərdir.
 

"Yüksək səviyyəli kanserogenlər" siyahısına bifteklər, burgerlər və qırmızı ət qızartmaları da daxildir. Mütəxəssislərin fikrincə, qırmızı ət kolon, mədə və mədəaltı vəzi xərçəngi riskini artırır. Xərçəngin mümkün yollarından biri dəmir ehtiva edən və ətə zəngin rəng verən haem adlı birləşmə ilə bağlıdır. Bununla belə, qırmızı ətdən tamamilə imtina etmək lazım deyil. Onun istehlakını gündə 70 qrama qədər məhdudlaşdırmaq kifayətdir.
 

İnci
 


OXŞAR XƏBƏRLƏR