Kartofu bu üsulla bişirməyin – Diabet riskini artırır

Kartofu bu üsulla bişirməyin &ndash; <span style="color:#ff0000">Diabet riskini artırır</span>
Kateqoriya məlum deyil07.08.25, 10:330 👁️
T

Harvard Universitetində aparılan araşdırmaya görə, kartofun hazırlanma üsulu tip 2 diabet (T2D) riskinə təsir edə bilər.

 

Sfera.az Azərtac-a istinadən xəbər verir ki, 30 ildən çox müddətdə 205 mindən çox insanın pəhrizləri izlənilib və məlum olub ki, kartof qızartması yeyənlərdə T2D riski 20 faiz yüksəkdir.

 

Kartofun bişmiş, qaynadılmış və püre formaları isə bu risklə əlaqələndirilməyib.


 
Araşdırma göstərib ki, kartofun əvəzinə tam taxıllardan (çörək, makaron və s.) istifadə etmək diabet riskini azalda bilər. Məsələn, kartof qızartmasının tam taxıllarla əvəzlənməsi riski 19 faiz azaldır.


Tədqiqatçılar bildiriblər ki, kiçik pəhriz dəyişikliklərinin insanların sağlamlığına böyük təsir göstərməsi mümkündür.

PAYLAŞ
Sehliyali
Yüklənir...