Niyə arıqlaya bilmirik? - Həkim əsas səbəbləri AÇIQLADI

İdman təbabəti və məşq terapiyası həkimi, dietoloq, "XFIT" fitness klublarının eksperti Yekaterina Strelnikova arıqlaya bilməməyin əsas səbəblərindən birinin çox aşağı keyfiyyətli kalorili yeməklər olduğunu deyib.
Sfera.az xəbər verir ki, həkim arıqlamağa mane olan digər amilləri açıqlayıb.
Yekaterina Strelnikova bildirib ki, insanların arıqlaya bilməməsinin əsas səbəbi gündəlik kalori çatışmazlığının olmamasıdır.
Bunun səbəbi oturaq həyat tərzi, idman etməmək və ya pis pəhriz ola bilər.
Diyetoloq qeyd edib ki, kalorilər insan orqanizminə zülallar, yağlar və karbohidratlarla daxil olur ki, bu da təkcə enerji mənbəyi deyil, həm də hüceyrələr, fermentlər və hormonlar üçün formalaşma materialıdır.
Onlar metabolik prosesləri dəstəkləyir və bütün bədən sistemlərinin normal fəaliyyətini təmin edirlər.
Y. Strelnikova görə, kalorilərin keyfiyyətinə nəzarət etmək vacibdir:
"Əgər insan kifayət qədər yüksək keyfiyyətli zülallar, yağlar, karbohidratlar qəbul etmirsə, o, özünü vitaminlərdən, mikroelementlərdən, antioksidanlardan, lifdən və digər faydalı maddələrdən məhrum edir. Bundan nəticə belə bir nəticəyə gəlmək olar ki, adekvat defisitlə və yüksək keyfiyyətli kalorilərdən ibarət pəhrizlə arıqlamaq lazımdır".
Həkim yağlarla və ya təmizlənmiş karbohidratlarla zəngin qidaları aşağı keyfiyyətli kalorili qidalar kimi səciyyələndirib: fast food, şirniyyatlar, yarımfabrikatlar, souslar, mayonez, mürəbbələr, çox tərkibli ədviyyatlar və marinadlar, hazır yeməklər.
O, bu siyahıya həmçinin dənli bitkilər, şirniyyat, şokolad, süd məhsulları və ya onların bitki analoqları əsasında hazırlanmış desertlər, salatlar, makaron və digər əsas yeməklər üçün müxtəlif əlavələri olan ağartı məhsullarını daxil edib.
Strelnikova arıqlamağa mane olan digər səbəb kimi dietdə çoxlu miqdarda şəkərli içkilərin olmasını göstərib.