Pivə yoqurtdan daha faydalıdır - Bağırsaqları bir çox məşhur qidalardan daha yaxşı gücləndirir
Zaman-zaman vərdişlərimizi və indiyə qədərki baxışlarımızı şübhə altına alan yeni araşdırmalar ortaya çıxır.
Sfera.az bildirir ki, bu dəfə Çinin Dalian Tibb Universitetində aparılan bir araşdırma, Z nəslinin qida və içki vərdişləri, xüsusən də bağırsaq sağlamlığı ilə bağlı bəzi təəccüblü xəbərlər gətirib. Araşdırma menyusu arasında ən təəccüblü olanı pivə və onun sağlamlığa təsiri olub.
Pivə bağırsaq sağlamlığını potensial olaraq yaxşılaşdıra bilən antioksidantlar və liflə zəngindir.
Tədqiqatın şokedici nəticələrindən sonra elm adamlarının artıq "sağlamlıq pivəsi" yaratmaq ideyası var.
Bununla belə, bu, həmişə elm tərəfindən dəstəklənməyən sağlam yeməkləri tövsiyə edən məşhur tendensiyalara baxmayaraq, pivə bağırsaq sağlamlığına təsir etmək üçün ən yaxşı yol olmaya bilər.
Bütün bunların mahiyyəti odur ki, araşdırmalar orta ölçülü pivənin bağırsaq sağlamlığı üçün probiotiklərlə zəngin qidalardan daha yaxşı ola bilər. Bu kimi qidalara yoqurt, kombucha, turşu və hətta turş xəmiri də daxildir.
Bəs niyə məhz pivə?
Məlum olub ki, pivə bağırsaq sağlamlığını potensial olaraq yaxşılaşdıra bilən antioksidanlar və liflə zəngindir. Bu o deməkdir ki, adi pivə bu günlərdə dəb halına gələn bir çox əlavələrdən daha təsirli ola bilər.
Maraqlıdır ki, pivənin sağlamlıq faydalarına baxmayaraq, 2000-ci illərin əvvəllərindəki yeniyetmələrlə müqayisədə indiki gənclər spirtli içki qəbulunda daha mühafizəkardırlar. Bundan əlavə, Z nəslinin çoxlu ictimai toplantılardan qaçmaq meyli sosial içkilərin sayının azalmasına səbəb olub.
Tədqiqat maraqlı bir təkliflə gündəmə gəlib: sağlamlığa diqqət yetirən bir pivə yaratsaq nə olacaq? Bunlar antioksidantlar, lif və probiyotiklərlə zənginləşdirilmiş aşağı alkoqollu və ya alkoqolsuz içkilər olacaq.
Çin tədqiqatçıları bu cür zənginləşdirilmiş pivənin perspektivindən həyəcanlıdırlar. Onlar hətta pivənin hipertoniya, diabet və piylənmə kimi xroniki xəstəliklərin müalicəsində rol oynaya biləcəyinə işarə edirlər. Bununla belə, bu tədqiqat sahəsi hələ başlanğıc mərhələsindədir və daha çox işə ehtiyac var.
Z nəsli üçün dəbdə olan yemək vərdişləri ilə sağlam qidalanma arasında tarazlıq yaratmaq çox vacibdir. Pivə onların sevimli fermentləşdirilmiş qidalarını əvəz edə bilməsə də, bağırsaq sağlamlığı üçün gözlənilməz bir yol təqdim edir. Həmişə olduğu kimi, moderasiya və məlumatlı qərar qəbul etmək əsasdır. Unutmayın ki, hər kəsin müxtəlif sağlamlıq və qida ehtiyacları var, ona görə də hər zaman sizin üçün ən yaxşısını düşünməlisiniz.
Aynil
Sfera.az