Yumurtanın inanılmaz - FAYDALARI

Yumurtanın inanılmaz -  FAYDALARI

Çox vaxt eşidirik ki, yumurta qaraciyərə ağırlıq verir, xolestrol yaradır. Buna görə hətta bəzi insanlar gündəlik rasionundan yumurtanı çıxardıb. Ancaq dietoloqlar yumurtanı rasiondan çıxarmamağı məsləhət görürlər. Yalnız şəkər və allergiyası olanlara ehtiyatlı qidalanmağı tövsiyyə edirlər. Əslində yumurta çox xeyirli məhsuldur. Ancaq gün ərzində necə və nə qədər yemək qaydasını bilmək lazımıdır.

  1. Yumurtanı orqanizm tez mənimsəyir

Yumurta ağı orqanizmdə 98% tez əriyir. Bu da orqanizmdə yeni hüceyrələrin yaranmasına yaxşı təsir edir. Yumurta əzələ kütləsinin artırılması və lazımi səviyyədə qalması üçün vacibdir. Hər gün 1 yumurta yemək arıqlamağa kömək edir. Yumurtanın tərkibindəki zülal iştahanı aşağı salır və metabolizmanı gücləndirir. Əsasən də yumurtanın səhər yeməyində yeyilməsi məsləhətdir. Bu aclıq hormonuna kömək edir və insanı tox saxlayır.

  1. Yumurta vitaminlə zəngindir

İnsanın gündəlik vitamin norması yumurtada cəmlənib. 1 yumurtada gündəlik norma olan  5% A, 10%-D vitaminləri cəmlənib. Həmçinin fosfor, dəmir, sink, yod, retinol, riboflavin mikroelemenləri ilə də zəngindir.

Gündə 1 yumurta yemək sizi göz xəstəliyindən qorumuş olacaq. Həmçinin tərkibindəki A vitamini göz əzələlərini gücləndirir və “toyuq korluğu” xəstəliyini sağaldır.

  1. Yumurta osteoparozdan qoruyur

İlıq yumurta yemək sümüklərin daim bərk olmasına kömək edir. Sümük yumşaqlığı əsasən qadınlarda 40 yaşından sonra daha çox rast gəlinir.

  1.  Yumurta beyni gücləndirir

Yumurtanın tərkibindəki xolin maddəsi beyni gücləndirir. Yumurta yaddaşı, yaradıcı düşüncəni gücləndirir, hadisələrə reaksiyanı tezləşdirir.

Uşaqda allergiya yoxdursa, 2-3 yaşlarından hər səhər ilıq yumurta yedirtmək beynin düzgün və hormonal fonunun sağlam formalaşmasına  kömək edir.

  1. Yumurta ateroskleroz xəstəliyi riskinin qarşısını alır

 Qidada yumurtadan istifadə etmək qanda xolesterinin miqdarını qaldırmır. Xolesterin yumurtada fosfatidlərin  (lesitinə oxşar birləşmələr) səviyyəsindən asılıdır. Fosfaditlər damarda ateresklerozun yaranmasına mane olur.

Yumurtanın qaraciyərə ziyan verməməsi üçün suda ilıq şəkildə qaynadıb, duzsuz yemək məsləhətdir. Yumurtanın bu cür bişməsi kərə yağı və zeytun yağında bişməsindən daha təminatlıdır.


OXŞAR XƏBƏRLƏR

"Regional problemlər dinc, danışıqlar yolu ilə həll olunmalıdır" - İran XİN başçısı

Regional problemlər dinc, danışıqlar yolu ilə həll olunmalıdır.   Sfera.az “Mehr” agentliyinə istinadən xəbər verir ki, bunu İranın xaric...

"Barselona" klubu fırıldaqçının "qurban"ı oldu

İspaniyanın "Barselona" klubu fırıldaqçının "qurban"ı olub.   Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə "Cadena Cer" məlumat y...

COP29 dönəmində bu şəxslərə ictimai nəqliyyat pulsuz olacaq - RƏSMİ

COP29 dönəmində qonaqlar, o cümlədən akkreditasiyadan keçən yerli vətəndaşlar ictimai nəqliyyatdan pulsuz istifadə edəcək.   Sfera.az APA-ya istinadə...

Kapital Bank-dan böyük fürsət: depozitiniz sizə 50 000 AZN qazanmaq şansı yaradır

Ölkənin birinci bankı Kapital Bank-ın depozit yerləşdirən müştərilər üçün həyata keçirdiyi stimullaşdırıcı "Depozit lotereyası" davam edir. Şərtlərə ə...

Qəbələdə iki nəfərin ölüm faktı ilə bağlı CİNAYƏT İŞİ BAŞLANDI

Qəbələdə 2 nəfərin ölümü, 1 nəfərin xəsarət alması faktı ilə bağlı cinayət işi başlanıb.   Bununla bağlı Sfera.az-a rayon prokurorluğundan məlumat v...

"Proses sülh müqaviləsinin bağlanmasından sonrakı mərhələyə saxlanılıb" - Politoloq

“Azərbaycanla Ermənistan arasında Zəngəzur dəhlizinin açılması ilə bağlı məsələlər sülh müqaviləsindən çıxarılıb”.   Bunu Sfera.az-a poli...