Kartof sağlamlığa zərərlidirmi yoxsa xeyirlidirmi ?

Kartof sağlamlığa zərərlidirmi yoxsa xeyirlidirmi ?
Hamımızın sevərək yediyi kartof sağlamlığı təhdid edir mu? Fırınlanmış, qaynadılmış ya da püre kartof də təhlükəli mi? İşdə detallar ...


Mütəxəssislər həftədə dörd dəfə kartof yemənin yüksək təzyiq riskini artırdığını ifadə etdi. Sağlam olduğu düşünülən fırınlanmış ya da qaynadılmış kartof və ya kartof püresi olması təhlükənin ölçüsünü dəyişdirmir. Çünki bunların da ən az fiş qədər təzyiqi yüksəltdiyi ifadə edilir.
Daily Mailin xəbərinə görə; cips isə qızartma əməliyyatına məruz qaldığı üçün başqa səhiyyə riskləri doğurur. Araşdırmaçılar, nə şəkildə olursa olsun kartofu çox istehlak etmənin təzyiq problemlərinə gətirib çıxardığını və bunun məsulu olaraq da nişastadan şübhələndiklərini vurğulayır.

Patatesteki nişastalı karbohidratların bədəndə sürətlə şəkər halına çevrilərək, qan şəkərini kəskin bir şəkildə yüksəltdiyini diqqət çəkən mütəxəssislər, qan şəkərinin problemlərə səbəb ola biləcəyini açıqladı.
Araşdırmaçılar, İngilis Tibb jurnalında nümayiş olunan bu iş üçün 187 min kişi və qadın məlumatlarını analiz etdi.

Nəticələrdə isə nizamlı olaraq kartof yeyən qadınların qan basınçlarının kişilərdən daha yüksək olduğu təsbit edildi.
Ümumi olaraq, bişmiş, qaynadılmış və ya kartof püresini həftədə dörd və ya daha çox yeyən kişi və ya qadınların ayda ən az bir dəfə kartof yeyənlərə nisbətən yüzdə 11 risk altında olduqları açıqlandı.
Həftədə dörd və ya daha çox fiş yeyən kəslərin yüksək təzyiq riski isə yüzdə 17 artır.

"Kilo aldırar, yağ toxumasını artırır və yüksək təzyiqə səbəb olar"
'Xəmir işləri, qızartma, duzlu və yağlı bəslənmə nizamının yüksək təzyiqə səbəb olacağı məlumdur' deyən Kardiyoloji Mütəxəssisi Dos. Dr. Mehmet Akif Vatankulu isə; "Yüksək təzyiqin ürək xəstəlikləri üçün ən böyük risk faktorlarından olması, yüksək təzyiqə səbəb olan qidalarla əlaqədar işlər sıx olaraq həyata keçirilir. Bu qidalardan biri patatestir. Kartof, sıx glisemik yükü və kalium məzmunundan ötəri yüksək təzyiq səbəbi olduğu üzərinə bəzi işlər aparılmışdır. Uzun müddətli, qaynadılmış ya da sobada, kartof istehlak etmənin ehtimalla sıx gilsemik yükündən ötəri antioksidan mexanizmi pozması və iltihab səbəb olması, yüksək təzyiqə səbəb olur. Bunun yanında kartofu diyetinin kilo aldırıcı təsiri vardır, bədəndəki yağ toxumasını artırır və yüksək təzyiqə səbəb ola bilər "şərhini verdi.

OXŞAR XƏBƏRLƏR