Kartof sağlam, yoxsa zərərli qidadır? - FOTO

Kartof sağlam, yoxsa zərərli qidadır? - FOTO
 
Hamımızın sevərək yediyi kartof sağlamlığımıza ziyandırmı? 

Mütəxəssislər həftədə dörd dəfə kartof yeməyin yüksək təzyiq riskini artırdığını bildirib. 
 
"Daily Mail"in məlumatına görə, cips isə qızartma əməliyyatına məruz qaldığı üçün başqa sağlamlıq risklərini artırır. Mütəxəssislər bu zərərləri kartofun tərkibindəki nişastanın olması ilə əlaqələndirirlər: " Kartofdakı nişastalı karbohidratlar orqanizmdə sürətlə şəkər halına çevrilir və qan təzyiqinə səbəb olur.  

Tədqiqatçılar Britaniya Tibb jurnalında dərc olunan bu iş üçün 187 min kişi və qadın analizlərini təhlil ediblər.
 
Nəticədə isə müntəzəm olaraq kartof yeyən qadınların qan təzyiqlərinin kişilərdən daha yüksək olduğu aşkar edilib.
 
Ayda dörd dəfə kartof püresi, yaxud pörtmüş kartof yeyən kişi və qadınların sayı az kartof yeyən insanlarla müqayisədə sağlamlıq riskləri 11% təhlükə altındadır. Cips yeyənlərin sayı isə 17% təhlükə altında olduqları bildirilir.

Daha çox ədviyyatlı və sirkəli yeməklərə üstünlük verən insanlarda mədə xəstəlikləri aşkar olunur. Qeyd edək ki, kartof mədə qazlarını aradan qaldırır və mədə qastritləri və xoralarına qarşı ən yaxşı dərman vasitəsidir. Həmçinin öd kisəsi, qaraciyər deşiklərini yaxşılaşdırır və babasilə yaxşı təsir edir.
 
Sfera.az //



OXŞAR XƏBƏRLƏR