Hansı qarpız təhlükəlidir? Diqqətli olun

Hansı qarpız təhlükəlidir? Diqqətli olun

Yay ayının sərinləşdirici bostan bitkilərindən qarpız çox sevilir. Azərbaycanda qarpız iyulun sonu yetişir. Lakin bazarlarda kütləvi satışı iyunun əvvəllərindən başlayır. Araşdırmalara görə, mütəxəssislər iyunda yetişən qarpızın tərkibində qırmızı rəng nitrat vurulduğu söylənilir.

 

Bostançılar söyləyir ki, qarpızın suyu yaxşı və təmiz verilsə, heç bir dərman qatılmasa, hər vaxt yemək olar. Bu gün qarpız alanlar dadından şikayət etməsələr də, lakin alergiyalı adamalarda, ya mədə-bağırsağı həssas olanlarda özünü göstərəcək.


Əgər keçən il bu vaxtı araşdırmalar qarpızın GMO olduğunu sübut etmişdirsə, bu gün də qarpız yemək təhlükə yarada bilər. Çünki qarpızlar ən azından keçən ilki tumlarla yetişdirilib.

Bəs hansı qarpızlar təhlükəlidir deyirsinizsə...

Mütəxəssislərin rəyinə görə, normadan artıq nitrat maddəsi qatılmış qarpızların rəngi sarımtıl olur. Qarpızı bölərkən rənginin süni görünməsi, içərisində ağ-sarı zolağın olması buna sübutdur.

Nitrat orqanizm üçün zəhərli maddədir. Kimin ki, orqanimzi güclüdür, mədə-bağırsaq problemi yoxdur maddə ondan yan ötüşür. Kimin ki, orqanizmi həssasdır ona zəhərlənmə ilə müşahidə olunur.

Yaxşı olar ki, qarpız vaxtında, təzə və yuyulub yeyilsin. Çünki üzərinə vurulan dərman bıçaqla kəsilərkən içinə keçə bilər.

 



OXŞAR XƏBƏRLƏR