No Image

Qarpızın orqanizmə faydaları və zərərləri

Qarpızın orqanizmə faydaları və zərərləri
 Qarpız xərçəng hüceyrələrinin artmasının qarşısını alır və ürək fəaliyyətini yaxşılaşdırır, böyrək və sidik kisəsinin təməzlənməsində faydası böyükdür.
 
Böyrəklərdən xırda daş və qumların xaric olunmasında qarpızın böyük rolu var. Qarpız böyrəklərdən zülalın xaric olunmasını sürətləndirir.

Qarpızın tərkibi C vitamini ilə zəngindir. Qarpız arterial təzyiqi aşağı salır, tərkibindəki liflər sayəsində bağırsaqların fəaliyyətini sürətləndirir, orqanizmi toksinlərdən təmizləyir. Qarpız arterial təzyiqi aşağı salmaq qabiliyyətinə malikdir.

Qarpızın tərkibində likopen maddəsi vardır ki, bu da orqanizmi bəzi xəstəliklərə qarşı A vitaminindən 2 dəfə, E vitaminindən 10 dəfə artıq qoruyur. Likopen antioksidant təsirə malikdir. Likopenin tərkibində olan sərbəst radikallar oqranizmdə olan toksinlərin oqranizmdən xaric olunmasına yardım edir. Yay aylarında tez-tez qarpız yemək orqanizmin 1 illik toksinlərdən təmizləməsinə səbəb olur.

Qarpızın tərkibində suyun miqdarı çox olduğuna görə həzmi sürətləndirir və bağırsaqların yaxşı işləməsinə yardım edir. Yeməkdən əvvəl qarpız yemək çox faydalıdır.

Zərərləri:

Vaxtı keçmiş və bərkimiş qarpız yemək mədə bağırsaq sisteminin fəaliyyətini pozur, ürək bulanmasına və zəhərlənməyə səbəb olur. Buna görə də qarpız alan zaman diqqətli olmaq lazımdır.

Qarpızın insana veridiyi ikinci zərər onu pendirlə birlikdə yedikdə meydana çıxır. Qarpızla pendirin birlikdə yeyilməsi insana möhtəşəm bir ləzzət bəxş edir. Bu ikilini tez-tez yemək insanın çəkisini artırmaq qabiliyyətinə malikdir.
 
(milli.az)

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Azərbaycanda koronavirusa ən çox və ən az yoluxma olan bölgə...

Azərbaycanda bölgələr üzrə koronavirusa yoluxmada son vəziyyət açıqlanıb. Sfera.az koronavirusinfo.az saytına istinadən xəbər verir ki, son məlumatlardakı...

Sinir sistemini gücləndirən MƏHSUL

 "Mütəmadi olaraq qədərində banan yemək ürəyə müsbət təsir göstərir və sinir sistemini gücləndirir". Sfera.az bildirir ki, bunu Seçenov Universitetin...

Xərçəngin birinci, əsas səbəbi: NİYƏ ONU GİZLƏDİRLƏR!

 Hər il xərçəng xəstəliyinə tutulanların sayının getdikcə artdığı bir dövrdə alimlər onun müalicəsi ilə yanaşı, yaranma səbəbinin müəyyən edilməsi üzərində...

Koronavirusu yüngül keçirtdiyimizi necə anlaya bilərik? – əlamətləri

Bütün dünyada koronavirusla mübarizə davam edərkən, ölüm sayı durmadan artmaqdadır. Digər tərəfdən də koronavirusa yoluxan, lakin bundan xəbəri olmayan şəxsləri...

Peyvəndlərin aparılması bərpa edilib

 Uşaqların peyvəndlənməsi bərpa edilib.   Sfera.az xəbər verir ki, peyvəndlərin aparılması hər zaman olduğu kimi milli peyvənd təqviminə uyğun həya...

Soyuq havanın əvəzolunmazı - TURŞULARIN FAYDALARI

 Kələm, çuğundur, qarğıdalı, lobya, sarımsaq kimi bir çox növü və ləzzəti olan turşular soyuq havaların ən gözəl qidalarındandır. Mütəxəssislər qeyd edirlə...