İftar yeməyindən zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? - Ekspertdən AÇIQLAMA

İftar yeməyindən zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? - Ekspertdən AÇIQLAMA
Ötən gün Göyçayda iftar süfrəsində kütləvi zəhərlənmə qeydə alınıb. Hadisə aprelin 18-də rayonun Çərəkə kəndində baş verib. Belə ki, iftar süfrəsinə toplaşan 10 nəfər zəhərlənib.
 
Maraqlıdır, iftar süfrəsində zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? Gün ərzində ac qalan insanlar zəhərlənməmək üçün nəyə diqqət edilməlidir?
Qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov Sfera.az-a açıqlamasında deyib ki, qida zəhərlənmələri müxtəlif cür olur. Onun sözlərinə görə, qidaların mikrobioloji, kimyəvi və s. çirklənmələri mümkündür:

"Ən çox turşulardan zəhərlənmə halları baş verir. Məsələn, pomidor düzgün şəkildə çay sodası ilə yuyulmursa, axar su altında saxlanılmırsa, yaxşı durulanıb qurulanmırsa, turşusundan zəhərlənmə halları olur. Çünki torpaqda yaşayan bakteriyalar var, hansı ki insan orqanizmi, sağlamlığı üçün də ölümcül ola bilir. Botolizm bakteriyası torpaq vasitəsilə qidalara yoluxur, təkcə şorabalarda deyil, ümumiyyətlə emal prosesində – istər ev şəraiti, istər ictimai iaşə müəssisələrində - diqqətli olmayanda zəhərlənmə ilə nəticələnir. Torpaqla birbaşa təmasda olan məhsullar (çuğundur, kök, kartof, soğan və s.)  yaxşı formada yuyulmalı, təmizlənməli, ondan sonra süfrəyə təqdim olunmalıdır”.
 


Müsahibimiz deyib ki, bəzən iftara 2-3 saat qalmış süfrə salınır:

"Məsələn, içində turşu xiyar, mayonez, yumurta olan salatları süfrəyə düzürlər. Burda artıq kimyəvi tərkibin dəyişməsi baş verir. Bu da qidanın süfrədə çox qalmasına görədir, olmaz! Ümumiyyətlə qidalar ancaq hazır olub soyuducuda saxlanılandan sonra süfrəyə verilməlidir. İftara yarım saat, 15 dəqiqə qalmış süfrəni bəzəmək olar. O cümlədən süfrəyə təqdim olunan - ət, balıq, toyuq, mayonezli məhsullar  çox qalanda zəhərlənmə verə bilər.  Bu baxımdan  bir saat ərzində yeyilib bitirilməlidir. Əgər yemək artıq qalırsa, qalma müddəti 1 saatdır, soyuducaya yerləşdirib yenidən istifadə etmək olar. Amma yemək otaq temperaturunda 2 saatdan çox qalmamalıdır, qalıbsa, onu istehlak etmək olmaz”.

Günay Rəsulqızı
Sfera.az

OXŞAR XƏBƏRLƏR

"TikTok"-da şantaj olunan qadının nişanı pozuldu: İşdən çıxarıldı - VİDEO

Qadının "TikTok" sosial şəbəkəsində olan səhifəsindəki şəkillərini götürüb adına saxta səhifə açıblar.   Sfera.az xəbər verir ki, &quo...

Uçuş təxirə salındı - Sərnişinləri təyyarədən düşürdülər

Yerli vaxtla saat 02:00-da İstanbuldan Moskvaya uçmalı olan "Aeroflot"a məxsus "SU-2139" təyyarəsi texniki nasazlıq səbəbindən yola düşə bil...

İtkin düşən 9 nəfər tapıldı

Yanvarın 14-də polis əməkdaşlarının keçirdikləri tədbirlərlə ailə üzvlərini məlumatlandırmadan yaşadığı ünvanı tərk etdiyinə görə itkin düşmüş kimi axtarışı apa...

Zəngəzur dəhlizi: Regionun gələcəyini dəyişən strateji yol - Elnur Məcidli YAZIR...

Zəngəzur dəhlizi, Cənubi Qafqazda mühüm strateji və iqtisadi əhəmiyyətə malik bir nəqliyyat və kommunikasiya layihəsidir. Bu dəhliz, Azərbaycanı Naxçıvan Muxtar...

Əhalinin NƏZƏRİNƏ: 3 gün ardıcıl iş olmayacaq

Gələn həftənin ilk iş günü 20 Yanvar - Ümumxalq Hüzn Gününə təsadüf edir.   Sfera.az xəbər verir ki, 18 və 19 yanvar tarixləri şənbə və bazar günü ol...

Cinayətdə şübhəli bilinən 57 nəfər saxlanıldı

Yanvarın 14-də ölkə ərazisində qeydə alınan 56, əvvəlki dövrlərdən bağlı qalan 54 cinayətin açılması polis əməkdaşları tərəfindən təmin olunub.    ...