Bir həftə ərzində çörək yeməsək, nə baş verəcək? – Bədən bu funksiyalarını itirə bilər

Bir həftə ərzində çörək yeməsək, nə baş verəcək? – Bədən bu funksiyalarını itirə bilər
Çörəkdən imtina son dövrlərin dəbidir. Artıq əksər adamlar çörəyi süfrədən ya tamam uzaqlaşdırıb, ya da əhəmiyyətli dərəcədə azaldıb. Buna səbəb çörəyin ziyanlı olması barədə diyetoloqların həyəcan təbili çalmasıdır.
Sfera.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, çörəkdən tamamilə imtina da orqanizm üçün çox ziyanlıdır. Beləliklə bir həftə ərzində çərək yeməsək, orqanizmamızda yarana biləcək problemlər:

Bağırsaqlar zərərli mikroblara qarşı mübarizə aparmaq üçün lifə ehtiyac duyacaq. Ehtiyac olan lif miqdarı hər nə qədər bəzi qidalar tərəfindən qarşılansa da, çörək lif miqdarını artıran ən vacib yeyinti məhsuludur.
Karbohidrat maddəsi bədənin ehtiyacı olan enerjini bərpa edir. Bir həftə çörək yemədiyimizdə bədənin ehtiyacı olan karbohidrat miqdarı azalır. Eyni zamanda karbohidratsızlıqdan deformasiyaya uğrayan olan sinir sistemi, yorğunluq, stress və əsəbilik halı kimi sağlıq problemlərinə səbəb olur.
Çörək bədənin eyni zamanda şəkər miqdarını stabil saxlayır. Şəkər miqdarı düşən insan şəkər koması yaşayır. Aşırı miqdarda şirniyyat növü yemək isə zamanla tarazılıqsız çəki artımına səbəb olur.
Çörək insanı uzun zaman tox saxladığından bədən gün ərzində başqa qidaları qəbul etməyə ehtiyac hiss etməz. Ancaq çörək yeyilmədiyində insan hər qidanı qəbul etmək istəyir. Bu isə artıq çəki deməkdir və bəzi insanlarda qəbizlik, mədə bulanması, mədə ağrıları, şişginlik kimi bir çox narahatlıqlara səbəb olur.

Qara çörək yeməyin faydaları:

Zəifləmək istəyənlər üçün məsləhətlidir. Çeynənilməsi ağ çörəklə müqayisədə daha çətindir, çeynəmə zamanı ağız əzələlərində yorulma baş verdiyinə görə daha az yeyilir.
Qara çörək daha çox çeynənilməlidir. Bu çeynəmə prosesində də leptin hormonu vəzifəsini tam icra edir "Nöropeptid Y" miqdarını azaldır. Bu yolla da iştahanı normada saxlayır.
Pulpa baxımından zəngindir. Pulpa mədə-bağırsaq sistemində şişərək daha çox doyma yaradır. Eyni zamanda bu pulpa bağırsaqda həcm əmələ gətirdiyi üçün bağırsaqlarda süpürgə rolunu oynayır və bağırsaq xərçənginə qarşı mübarizəni formalaşdırır.
Qara çörəkdə olan pulpa digər qidaların və tərkibindəki şəkərin qana qarışmasını ləngidir, beləliklə daha uzun toxluq hissi verir. Buna görə də aclıq hissi tez yaranmır
Tam taxıl çörəyinin içindəki B qrupu vitaminləri xüsusilə uşaqlarda öyrənmək və qavramaq funksiyasını formalaşdırır.

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Aspirin koronavirusdan qoruyurmu?- Məşhur kardioloq qandurulaşdırıcılardan danışdı

"Yeni növ koronovirusa yoluxduqda ağciyərlə birlikdə bütün orqanlar zərər görə bilir”. Sfera.az xəbər verir ki, bunu e-tibb.az-a Respublika Müalicə-Diaqno...

Tanınmış həkimdən koronavirusu evdə müalicə edənlərə tövsiyələr: Çoxlu qarpız yeyin, doğramac için…

"Evdə müalicə alanlar ən azı sutkada 30 ml/kq maye qəbul etməlidir. Bu, ən minimal fizioloji tələbatdır. 37 dərəcə temperaturdan yuxarı hər 1 dərəcə Selsi üçün ...

Xərçəngin düşməni - Qocalmağı gecikdirən meyvələr

 Gündəlik meyvə istifadəsi sağlamlığımız üzün əvəzsizdir. Mütəxəssislər kişilərə gündə 3, qadınlara isə 2 porsiya meyvə yeməyi məsləhət görürlər. Sfe...

Ürək xəstəliklərinin DƏRMANI: Gündə bir stəkan...

 Orqanizm üçün faydalı meyvələrdən biri də greypfrutdur. Sfera.az xəbər verir ki, araşdırma nəticəsində gündə bir stəkan greypfrut suyunun ürək xəstə...

Xərçəng əleyhinə təsir göstərən TƏRƏVƏZ: Özü kimi yarpaqları da...

 Yarpaqları da özü kimi faydalı olan tərəvəzlərdən biri də turpdur. Sfera.az xəbər verir ki, turp və yarpaqları C vitamini ilə zəngindir. Qocalma ilə...

"Əgər koronavirusun peyvəndi və vaksini yoxdursa, insanlar necə sağalır?"- AÇIQLAMA

  Xəbər verdiyimiz kimi iyulun 5-də 523 nəfər koronavirusa yoluxub, 451-i isə sağalaraq evə buraxılıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı koronavirusun peyvəndin...