Uşaqların sevdiyi konfetlərin tərkibindəki qəribəliklər

Uşaqların sevdiyi konfetlərin tərkibindəki qəribəliklər

Jelatinli konfetləri yəqin ki, dünyanın bütün uşaqları sevir. Buna bir səbəb onların dadlı olmasıdırsa, digər səbəb müxtəlif və rəngarəng formalara malik olmasıdır.

Nəhəng və müxtəlif rəngli qurdlar və ya miniatür ayılar- bütün bunlar məşhur çeynənilən konfetlərdir. Yeri gəlmişkən, valideynlər tez-tez uşaqların bu konfetlərdən istifadələrinə məhdudiyyət tətbiq edir. Onların fikirlərinə əsasən, bu şiriniyyatın tərkibində həddindən çox şəkər var. Lakin həqiqətdə onlar heç bir təhlükə daşımır.

 

 

Lakin "ürək bulanması”na səbəb olacaq bəzi nüanslar mövcuddur. Əgər konfetlərin tərkibinə diqqətlə nəzər salsanız orada sirop, şəkər və konsentratlar arasında jelatini görə bilərsiniz. Bəs jelatinin nədən hazırlandığı sizə bəllidirmi? 

 

Bu gün sizlərə məhz bu barədə məlumat vermək istəyirik.

 

Jelatin təəssüf ki, ağacda bitmir. Bu dadsız, sarımtıl maddə heyvanların dərisinin, sümüklərinin, qığırdaqlarının uzun müddət qaynadılması yolu ilə əldə edilir. Yəni məna etibarı ilə ət istehsalı tullantılarından hazırlanır: donuz və mal ətinin emalından sonra qalan sümüklərdən, dırnaqlardan, dərilərdən, buynuzlardan.

 

 

Jelatin ya birbaşa ət kombinatında hazırlanır, ya da istehsalçılar tullantıları sallaqxanada toplayırlar. Heyvanların hissələri sterilizə edilir və uzun müddət 140 dərəcədə qaynadılır, bundan sonra kütlə xırdalanır və ağ toz alınana qədər qurudulur. Bu toza istənilən ətir və rəng vermək mümkündür.

 

 

Jelatin tam təhlükəsizlik zəmanətinə malikdir, belə ki, təbii inqrediyentlərdən hazırlanır. Ondan asanlıqla istənilən jele və oxşar qidaları hazırlaya bilərsiniz. Qeyd edək ki, jelatin yalnız konfetlərin tərkibində deyil, eyni zamanda vitaminlər, dərmanlar, kolbasalar və konservlərin, meyvə qəlyanaltılarının tərkibində də yer alır. Bu vegetarianlar üçün əsil "tələdir”.

 

 

Jelatin istehsalı ətrafdan kifayət qədər qanlı və iyrənc görünə bilər, lakin etiraf etmək lazımdır ki, bu məhsulun tərkibində yağ, karbohidrat tamamilə yoxdur və xolesterinə malik deyil. Əksinə onun tərkibində 18 amin turşusu yer alır ki, onlar sümüklərin, bağların və vətərlərin bərpasına yardım edir. Ümumən, bunun faydalı və ya zərərli olmasından asılı olmayaraq qəbul etdiyiniz qidanın tərkibini bilmək yaxşı haldır.

 


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Alimlər ilk görüşdə qadın və kişilərin əsas səhvlərini açıqlayıblar

Polşa və ABŞ-dən olan beynəlxalq alimlər qrupu kişi və qadınların ilk görüşlərdə özləri haqqında danışarkən (özünü təqdimat) buraxdıqları əsas səhvləri müəyyən ...

Borc içində batan işçi 100 min dollar dəyərində almaz tapıb - FOTO

40 yaşlı Raju Qond istənilən işlə məşğul olsa da, illərlə yoxsulluqdan qurtula bilməyib. Lakin o, təxminən 100 min dollar dəyərində 19,22 karatlıq almaz tapdıqd...

Tarixdəki ən böyük kütləvi qəza: 146 delfin

Okean Yer səthinin böyük hissəsini əhatə edir və bir çox nadir heyvan növlərinə ev sahibliyi edir. Təəssüf ki, alimlər hər il məməlilərin özlərini kütləvi sahil...

Həkimlər sağlam yuxunun sirrini açıblar

Bir insanın maksimum məşğulluğu sağlamlıq və sağlam yuxuya kömək edir.   Sfera.az xəbər verir ki, bunu pediatr Piroqova Alexander bildirib.   ...

Sabah bu ərazilərdə işıq olmayacaq

Cənub regional enerji təchizatı və satışı idarəsinə (RETSİ) daxil olan rayonların elektrik şəbəkələrində şənbə günü iməclik işlərinin keçirilməsi ilə əlaqədar s...

Aygün Kazımovanın adından dələduzluq -Saxta bilet satırlar

Xalq artisti Aygün Kazımovanın adından dələduzluq edilib.    Sfera.az xəbər verir ki, TikTok-da "Fərişş_Ticket" adlı səhifə Pop kraliç...