No Image
No Image

Qəhvə, çay və başqa qidalar koronavirusa necə təsir edir? - ARAŞDIRMA

Qəhvə, çay və başqa qidalar koronavirusa necə təsir edir? - ARAŞDIRMA
Yeni bir araşdırma gündəlik qəhvə istehlakının koronavirus xəstəliyi riskini yüzdə on azaldığını göstərib, çünki içki immunitet sisteminə "turbotəkan" verir.

Aparılan böyük araşdırmaya əsasən, gündə bir neçə fincan qəhvə COVID-19 riskini təxminən onda bir faiz azaldır.

İllinoys Northwestern Universitetindən yeni bir araşdırmada mütəxəssislər ağır COVID-19 infeksiyasından qoruya biləcək müxtəlif qidaları araşdırıblar. Tədqiqatçılar gündə ən az iki-üç fincan qəhvə içməyin COVID-19 riskini təxminən onda bir azaldığını müəyyən edib.

40 min ingilis yetkininə dair məlumatları analiz edən amerikalı alimlər qəhvə içməyin virusdan qoruduğuna inanırlar. Onlar hesab edir ki, bu içkinin tərkibində immunitet sistemini aktivləşdirə biləcək sağlam bitki kimyəvi maddələrə sahibdir.

Earth.Com-a görə, araşdırma qəhvə istehlakının koronavirusa məruz qaldığı bilinən bəzi insanlar arasında belə COVID-19-a qarşı qorunma təmin etdiyinə dair dəlillər təqdim edib.

Komanda gündəlik qəhvə, çay, yağlı balıq, ət məhsulları, qırmızı ət, meyvə və tərəvəz qəbulunu da əhatə edən pəhriz amillərini analiz edib.
Tədqiqat əlavə edib ki, gündəlik tərəvəz xidmətinin də oxşar təsiri var.

Ancaq çay və meyvələrin koronavirusdən qorunmağa kömək etmədiyi, eyni zamanda kolbasa və bekon kimi ət məmulatlarının ağır xəstələnmə şansını artırdığı görünür.

Tədqiqatın nəticələri "Nutrients” jurnalında dərc edilib.

"Qidalanma vəziyyəti toxunulmazlığa təsir edir, lakin onun COVID-19 həssaslığı ilə spesifik əlaqəsi aydın deyil. Xüsusi qidalanma məlumatları və yoluxmaların İngiltərədəki Biobank (UKB) COVID-19 ilə əlaqəsini araşdırdıq”, - araşdırmanın müəllifləri yazıblar.

"COVID-19-a fərdi məruz qalma müəyyən coğrafi populyasiyalar üçün İngiltərədəki aylıq ortalama müsbət hal sayından istifadə edilərək qiymətləndirildi, - deyə tədqiqatçılar izah edib. - Logistik reqressiya, əsas sosial-demoqrafik amillər, xəstəlik tarixi və digər həyat tərzi amillərinə görə düzəldilmiş, pəhriz vəziyyətinə əsaslanan müsbət COVID-19 nəticəsinin şansını qiymətləndirib".

"Bu nəticələr müstəqil təsdiqləməyə ehtiyac duysa da, müəyyən pəhriz qaydalarına riayət etmək virusun yayılmasını məhdudlaşdırmaq üçün mövcud COVID-19 qoruma qaydalarına əlavə bir vasitə ola bilər", - araşdırmaçılar qeyd edib. // "Qaynarinfo"
Sehliyali
Turan Bank

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Koronavirusa yoluxanları gözləyən dəhşətli TƏHLÜKƏ

Koronavirusa yoluxanlarda iki həftə ərzində kəskin ürək-damar xəstəlikləri ehtimalı artır.   Sfera.az xəbər verir ki, İsveçin Umea Universitetinin bir qr...

“Qarpız COVID-19 xəstələrini sağaldır” – Rusiyalı həkimlərdən “hər gün, bu şərtlərlə yeyin” açıqlaması

Qarpız koronavirusdan sağalan  insanlar üçün faydalıdır.   Sfera.az RİA Novosti-yə istinadla bildirir ki, terapevt Yelena Tixomirova və pediatr...

Pandemiya nə vaxt bitəcək? - ÜST rəsmiləri aydınlıq gətirir

 Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Azərbaycandakı Nümayəndəsi Hande Harmancı və qurumun Avropa üzrə regional direktoru Hans Henri P. Kluge koronavirus p...

Koronavirusun "super növü" yarana bilər: Bu baş verərsə, hər 3 nəfərdən 1-i öləcək

İngiltərənin Fövqəladə Hallar üzrə Elmi Məsləhət Qrupu koronavirusun yeni növləri ilə bağlı hesabat dərc edib.   Sfera.az bildirir ki, hesabatda COVİD-19...

Azərbaycanda peyvənd olunanların sayı açıqlandı

Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 844 vaksin vurulub. Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə Nazirlər Kabineti yanında Operati...

Koronavirusa yoluxma sayı açıqlandı, 3 nəfər vəfat etdi

Azərbaycanda koronavirus (COVID-19) infeksiyasına 431 yeni yoluxma faktı qeydə alınıb, 139 nəfər müalicə olunaraq sağalıb. Nazirlər Kabineti yanında Opera...