Xərçəngin düşməni - Qocalmağı gecikdirən meyvələr

Xərçəngin düşməni - Qocalmağı gecikdirən meyvələr
 Gündəlik meyvə istifadəsi sağlamlığımız üzün əvəzsizdir. Mütəxəssislər kişilərə gündə 3, qadınlara isə 2 porsiya meyvə yeməyi məsləhət görürlər.

Sfera.az sağlamlığımız üçün daha çox faydalı olan və heç kimin süfrədən əksik etməməli olduğu yay meyvələrini təqdim edir:

Qarpız
Vitamin və mineralla çox zəngindir. Tərkibindəki likopen maddəsi həm xərçəng riskini azaldır, həm də damar sağlamlığı üçün faydalıdır. İmmun sistemini gücləndirir, bədəni infeksiyalara qarşı daha davamlı edir. Tərkibindəki A vitamini göz sağlamlığının qayğısına qalır. Bədəndən toksik maddələri atmağa kömək edir. Barmaq qalınlığında bir dilim qarpız bir porsiya hesab edilir.

Gilas
A, C, K vitaminləri, o cümlədən fosfor, kalsium, dəmirlə zəngindir. Bağırsağın dostu kimi tanınır. Qəbzlik problemi yaşayanlar üçün ən yaxşı dərman vasitəsidir. Gilas həm də oynaq kirəclənməsindən əziyyət çəkənlər üçün də əsl tapıntı hesab edilə bilər.

Tərkibindəki faydalı birləşmələr ürək-damar xəstəliklrindən qoruyur. 10-12 ədəd gilas bir porsiyaya bərabərdir.

Gavalı
Qan şəkərini tənzimləyir, güclü antioksidantdır. Həzm sistemini gücləndirir, qəbzliyi aradan qaldırır, metobolizmanı sürətləndirir.
Zəngin lif qaynağı olan gavalı toksik maddələri bədəndən çıxarmağa da kömək olur. 2 orta ölçülü gavalı bir porsiya hesab edilir.

Üzüm
Xolestrolu azaldır, vitamin tərkibi olduqca yüksəkdir. Yayda təzəsi, qışda isə qurudulmuşunu süfrədən əksik etməmək məsləhətdir. Üzüm qanın laxtalanmasının qarşısını alır. Bu sayədə də ürək-damar xəstəliklərindən qorumağa kömək edir. Gündəlik 1 salxım və ya 20 gilə üzüm bir porsiyadır.

Şaftalı
A və C vitaminlərinin mənbəyi olmaqla yanaşı tərkibindəki flavonoidlər sayəsində diabet və ürək xəstəliklərindən qoruyur. Ancaq çox istifadə qəbzliyə səbəb ola bilər. Gündə 1 ədəd yemək kifayətdir.

Əncir
Qocalmanı gecikdirir, tərkibi liflə zəngindir. Həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaqlrı daha yaxşı işlədir.
Əncir hüceyrələrin yenilənməsinə kömək edir, immun sistemini gücləndirir, xərçəngdən qoruyucu vasitə hesab edilir. Ancaq çox istifadəsi ishala yol aça bilər.
 
(medicina.az)

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Qorxunc FAKT! Koronavirusa yoluxanların yarıdan çoxunda bu xəstəlik yaranır

İtaliyada COVİD-19 virusundan müalicə olunan xəstələr arasında bir ay sonra psixiatrik simptomları müəyyən etmək məqsədilə klinik müayinə və sorğu aparılıb. ...

Arıqlamağa kömək edən səhər yeməkləri məlum olub

 Mütəxəssislər səhər yeməyi üçün xüsusi batonlar, müsli və mağaza şirələrindən yayınmağı tövsiyə edir. Belə ki, onların tərkibində yüksək miqdar şəkər və d...

Ürəyi məhv edən qidalar açıqlandı - Hər gün yeyirsiz

 Rusiyanın tanınmış kardioloqu, tibb elmləri namizədi Anna Koreneviç ürəyi zamanla məhv edən yüksək qlisemik indeksli zərərli ərzaqların siyahısını təqdim ...

2 min il əvvəl zeytun yağı haqda nə yazılıb? - Video

  Həmişə, bütün dövrlərdə dünyamız sülhə ehtiyac duyub və ümidə sarılıb. Yoxsa zeytun 7 min ildir ümidin və sülhün rəmzi kimi əksər xalqların mifologiyası...

Qorxunc FAKT! Koronavirusa yoluxanların yarıdan çoxunda bu xəstəlik yaranır

İtaliyada COVİD-19 virusundan müalicə olunan xəstələr arasında bir ay sonra psixiatrik simptomları müəyyən etmək məqsədilə klinik müayinə və sorğu aparılıb. ...

Sol böyrü üstə yatmayın - Həkim səbəbi açıqladı

 Yatarkən bədənin hansı tərəfi üstə çevrilmək barədə istər dində, istərsə də tibdə təzadlı fikirlər səsləndirilir. Bu məsələyə hətta peyğəmbərlər də toxunu...