Çiy toyuğu bişirmədən əvvəl əsla yumayın!

Çiy toyuğu bişirmədən əvvəl əsla yumayın!


İngilis səhiyyə və qidalanma mütəxəssisləri, çiy toyuğu bişirmədən əvvəl yumanın qida zəhərlənməsi riskini artırdığı xəbərdarlığını etdi. İngiltərə Qida Standartları Dairəsinin (FSA), 4 min 500 adamla etdiyi anket iştirakçıların yüzdə 44'ünün toyuğu bişirmədən əvvəl yuduğunu ortaya çıxardı. FSA, toyuğun yuyulanda ətrafa sıçrayan sular vasitəsilə əllərə, mətbəx dəzgahına, bişirmə qablarına kampilobakter bakteriyası bulaşdığını söylədi. İngiltərədə hər il 280 min adamın kampilobakter infeksiyasına tutulduğu lakin anketə katılanlarınsa yalnız yüzdə 28i bu infeksiyadan xəbərdar olduğu ifadə edildi.
Toyuqları bişirmədən əvvəl yuyanlar bunu daha çox mikrobları təmizləmək üçün və ya vərdiş olaraq etdiklərini ifadə etti.Kampilobakter, qida zəhərlənməsinə səbəb olan bakteriyaların başında gəlir. Qida zəhərlənməsi hadisələrinin çoxu tavuklardaki mikroblardan qaynaqlanır. Zəhərlənilmənin əlamətləri, ishal, mədə spazmı və mədə bulantıları, atəş və halsızlıq olaraq ortaya çıxır. Çoxu xəstənin narahatlığı yalnız bir neçə gün davam edir lakin qida zəhərlənməsi uzun vəd edə, bağırsaq sindromu və sinir sistemini təsir edən Guillain-Barre sindromu kimi sağlamlıq problemlərinə də yol aça bilir.
Bu tip narahatlıqların ölümə də səbəb ola biləcəyi ifadə edilir. Ən böyük risk qrupu 5 yaş altı uşaq və yaşlılar.FSA Başçısı Catherine Brown, "araşdırmamız toyuğun bişirilməədən əvvəl yuyulmasının məşhur olduğunu göstərir" dedi. İngiltərə qida standartları Dairəsi FSA sədri Catherine Brown, "Çiy toyuğa toxunduqdan sonra əllərin yuyulması və yaxşı bişirilməsi kimi bəzi tövsiyələr nəzərə alınsa da araşdırmamız toyuğun bişirilmədən əvvəl yuyulmasının məşhur bir tətbiq olduğunu göstərir." dedi.




OXŞAR XƏBƏRLƏR