"Ət yeməklərini bunlarla yesəniz, daha tez həzm olunar" - Dietoloqdan BAYRAM TÖVSİYƏSİ
Qurban bayramında ət istehlakının artması müəyyən sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
Sfera.az bildirir ki, məhz bu səbəbdən mütəxəssislər ətin necə istehlak edilməsi, yanında nə yeyilməsi və nələrə diqqət edilməsi barədə xəbərdarlıq edir.
Türkiyəli dietoloq Eda Mancoğlu həzm problemlərinin qarşısını almaq üçün ətlə yanaşı istehlak edilməsi lazım olan qidalar haqqında tövsiyələr verib:
“Ətin kəsildikdən dərhal sonra yox, bir neçə gün gözlədikdən sonra istehlak etmək həzm və həzm problemlərinin qarşısını alacaq. Həmçinin, qurban ətini liflə zəngin tərəvəzlərlə birlikdə yesək, bu, daha rahat həzmi təmin edər. Yemək zamanı maye qəbul etdikdə isə həzmi çətinləşdirə bilərik. Bu səbəbdən yeməkdən yarım saat əvvəl və ya sonra maye qəbul edin. Yemək yeyərkən su içdikdə mədənin turşu mühiti və turşu dəyərini aşağı salırıq”.
Mütəxəssis zülaldan əlavə, karbohidrat istehlakına da diqqət etməli olduğumuzu vurğulayıb: “Lakin üstünlük verdiyimiz karbohidrat mənbələri qan şəkərini sürətlə yüksəltməməlidir. Buna görə də düyü və çörək yerinə, tam taxıl və buğda məhsullarına üstünlük verilməlidir. Nə yeməyimizdən asılı olmayaraq, porsiya ölçülərinə nəzarət etsək, daha yaxşı olar”.
Türkan