Endokrinoloqdan mühüm AÇIQLAMA: “Təzə sıxılmış şirələr...”
Rusiyalı tanınmış endokrinoloq Zuxra Pavlova özünün “Telegram” kanalında təzə sıxılmış şirənin təhlükəsi barədə məlumat verib.
Sfera.az xəbər verir ki, endokrinoloq şirələrdə orqanizm üçün zərərli olan çoxlu miqdarda qlükoza və fruktoza olduğunu bildirib:
“Bir stəkan təzə şirə içən insan çoxlu miqdarda asanlıqla həzm olunan sadə karbohidratlar - qlükoza və fruktoza alır, bu da karbohidrat mübadiləsinə və qaraciyər metabolizminə mənfi təsir göstərir. Yüz mililitr “Coca Cola” və 100 mililitr portağal şirəsində demək olar ki, eyni miqdarda şəkər var.
Buna görə də, şirənin sistemli istifadəsi alkoqolsuz qaraciyər xəstəliyinin (hepatoz) inkişafına kömək edir. Bundan əlavə, gündəlik şirə istifadəsi ilə metabolik sindromun, diabetin, ürək-damar problemlərinin inkişafı istisna edilmir”.
Vasif