Mədəni xarab edən 8 vərdiş

Mədəni xarab edən 8 vərdiş

Çox təəssüf ki, bir çoxlarımızın elə vərdişləri vardır ki, bədənimizə ziyan vurur. Mədə də bu ziyanlardan amanda deyildir. Bu pis adətlərin sayəsində mədə turşuluğunun səviyyəsi qalxar və mədə yaralarına və hətta mədə xərçənginə qədər gedib çıxa bilər.

Sfera.az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, əgər bu adətləri tanıyıb onlardan əl çəksək, bu problemlərin qarşısını ala bilərik.
1. Qəhvəni həddən artıq çox içmək. Qəhvənin tərkibində olan kofein qan turşuluğunun səviyyəsini qaldırar. Bundan başqa kofein təhrikedici olduğu üçün insanda stressi artırar. Yəqin ki, bir çoxları yaxşı bilir ki, stress mədənin düşmənidir. Ona görə də tərkibində kofein olan içkilərdən istifadə zamanı həddi aşmaq olmaz.
 
2. Şokoladı və kolbasanı çox yemək. Bu gün bütün həkimlər bunu etiraf edə bilir ki, kolbasa və sosiska qırmızı ətdən hazırlansa da, bədənə çox sayda ziyanlar vurur. Bu yeyəcəklər mədə iltihablarına yol açır və həzm sistemini çətinləşdirir. Həmçinin qara şokolad da əgər həddən artıq istifadə edilərsə, mədəyə ziyan vurar. Çünki mədə turşuluğunun səviyyəsini qaldırar.
 
3. Kababı çox yemək. Əgər əti kabab və ya hisə verilmiş halda çox yesəniz, maillard reaksiyası baş verəcəkdir. Maillard reaksiyası ətin qəhvəyi rəngə çevrilməsidir. Bu reaksiya nəticəsində xərçəng riski yüksələcək və mədə iltihabları meydana gələcəkdir. Ona görə də yaxşı olar ki, ət yeməklərini mülayim ocaqda və aşağı hərarətlə bişirəsiniz.
 
4. Süd məhsullarında ifrat etmək. Gün ərzində ikidən çox süd məhsullarından istifadə etmək və gluten maddəsini (müasir çörəklərin tərkibində olur) çox qəbul etmək hüceyrələrin normal quruluşunun dəyişməsinə səbəb olur. Nəticədə mədə turşusu artır və mədə üçün ağrılar baş qaldırır.
 
5. Pis yatmaq. Əgər az yatırsınızsa və ya pis yatırsınızsa, bu, əsəb sisteminizə mənfi təsirlər göstərəcəkdir. Nəticədə stress yaranacaq və mədənizə təsir edəcəkdir. O kəslərin ki, burnu tutulub və bu cür yatırlar, bu da mədəyə ziyan vuran amillərdəndir. Belə ki, pis tənəffüs etmək mədə turşuluğunun artması üçün zəminələr hazırlayar.
 
6. O şey ki, ağızı yandırar, mədəni də yandırar. O maddələr ki, ağızı yandırır, mədə ilə də bu işi görürlər. Ona görə də acı istiot yeməkdən çəkinin. Əvəzində çox da tünd olmayan ədviyyatlardan istifadə edə bilərsiniz. O cümlədən: sarıkök, darçın, mixək, zəncəfil.
 
7. Çox yemək. Yeməyi hər nə qədər çox çeynəsəniz, çox yeməkdən uzaq olarsınız. Həm də yeməyin yaxşı həzm olmasına yardım edər. Yeməyi çox çeynəyən zaman mədə şirəsi daha çox ifraz olunar ki, bu da yeməyin daha rahat həzm olmasına yardım edər. Ona görə də əgər çox yeməkdən uzaq olmaq istəyirsinizsə, çeynəməyi öynənin.
 
8. Siqaret çəkmək. Siqaret - kimyəvi tərkibi ilə mədəyə ən çox ziyan vuran amillərdəndir. Mədə turşuluğunu artırar, xərçəng riskini çoxaldar. Ona görə də ağciyərinizin və mədənizin sağlam olmasını istəyirsinizsə, siqareti tərgidin.


OXŞAR XƏBƏRLƏR

"Sumqayıt" Vaqif Cavadovla yollarını ayırdı

"Sumqayıt" baş məşqçisi Vaqif Cavadovla yollarını ayırıb.   "Gənclik şəhəri" təmsilçisindən Sfera.az-a verilən məlumata görə...

İkardi "dəli olacaq" - "Qalatasaray"dan Vandaya gözlənilməz sürpriz - FOTO

Türkiyənin məşhur futbol klubu "Galatasaray" uzun müddətdir zədə səbəbilə komandadan ayrı olan ulduz futbolçusu İcardinin keçmiş həyat yoldaşı Va...

Qadını ilk görüşdə fəth edən 4 nadir kişi keyfiyyəti

Bu xarakter xüsusiyyətləri qadınları yalnız cəlb etmir, həm də dərin və davamlı cazibə yaradır. Onlar kişini qadın üçün dayanılmaz edən gizli sirrlərdir. Cəmiyy...

Əhaliyə xəbərdarlıq: “Hazır olun!” – Qarşıdakı 3 ayda…

Bu il aprel ayında və mayın əvvəlində Azərbaycanda müşahidə olunan intensiv və davamlı yağıntılar əvvəlki iqlim göstəriciləri ilə müqayisədə fərqlilik yaradıb. ...

Abituriyentlər belə aldadılır - DİM açıqlama

Son vaxtlar sosial şəbəkələrin monitorinqi göstərir ki, İnstaqram, Tiktok və xüsusilə Teleramda saxta hesablar vasitəsilə ödəniş müqabilində universitetlərdə kə...

Azərbaycan şərabçılığının unikal xüsusiyyətləri - "Forbes" yazır...

ABŞ-nin məşhur “Forbes” iqtisadi jurnalında Azərbayacan şərabları haqqında məqalə-reportaj dərc olunub.   Sfera.az xəbər verir ki, yazıda...