Tünd şokoladı sevməyin 12 əsas səbəbi - Diyetoloqların rəyi

Fiziki və ruhi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğuna görə diyetoloqların yeməyi tövsiyə etdiyi bir şirniyyat varsa, o da tünd şokolad, eləcə də onun “təbii əcdadı” - toz şəklində süni dadlandırıcılara sağlam alternativ ola bilən kakaodur.
Sonuncu, saxarin, aspartam və steviya kimi süni dadlandırıcılara qarşı çıxan ÜST-nin mövqeyi fonunda xüsusilə maraqlıdır.
Amma əvvəlcə tünd şokoladdan danışaq, onun faydaları nədir?
Sfera.az tünd şokoladın sağlamlıq faydaları haqqında dietoloqların yeni məlumatlarını təqdim edir. Flavonoidlərin antioksidan təsiri sayəsində tünd şokolad ürək xəstəliyi (11%) və insult (23%) riskini azaldır.
Meyvə və tərəvəzlərdə də olan təbii maddələr- polifenolların yüksək tərkibi sayəsində xərçəngin qarşısını alır.
Hamiləlik dövründə rifahı qaydaya salır
Qan təzyiqinin həddindən artıq artması ilə xarakterizə olunan preeklampsi hipertansiyon riskini azalda bilir.
Yaşlılarda demansın qarşısını alır və konsentrasiyanı artırır
Koqnitiv testlər göstərib ki, şokoladın tərkibindəki flavonoidlərin yüksək olması səbəbindən beyinə qan axını asanlaşdırır.
Diabetlə mübarizə aparır
Tünd şokolad insulin müqavimətini yaxşılaşdıra və qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaya bilər.
Xolesterol səviyyəsini azaldır
Kakao orqanizmdə xolesterol səviyyəsini aşağı salmaq üçün xüsusi olanlar (polifenollar və teobromin) daxil olmaqla, bitki dünyasında ən yüksək antioksidant tərkibinə malikdir.
Tərkibindəki antioksidantların yüksək olması səbəbindən iltihabı azaldır
Performansı yaxşılaşdırır
Tünd şokoladın tərkibində əzələ böyüməsində məsul olan epikateşin var. Bundan əlavə, mütəxəssislər tünd şokoladı yaz asteniyası üçün tövsiyə edirlər, bu, əzələ gücünün azalması və ya itməsi nəticəsində yaranan ümumi zəiflik şəklində özünü göstərən və təxminən 10 nəfərdən 4-nə təsir edir.
Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır
Antioksidantlarla zəngin olan tünd şokolad sərbəst radikallarla mübarizə apararaq epidermisin qocalmasını ləngidir. Bundan əlavə, stimullaşdırıcı xüsusiyyətləri ilə tanınan teobrominin yüksək tərkibi yorğun dərini canlandırır, şişkinliyi və göz altındakı qara dairələri azaldır.
Saç tökülməsinin qarşısını alır
Diyetoloq Kristina Barrusun qeyd etdiyi kimi, tünd şokoladın tərkibində sink çoxdur, bu mineralın çatışmazlığı hormonal sağlamlığa təsir edir və saç tökülməsinin qarşısını sürətli şəkildə alır.
Stresslə mübarizə aparır
Tünd şokolad yemək stress hormonu olan kortizol səviyyəsini aşağı sala bilir.
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır
Saf kakao mühüm maqnezium mənbəyidir və bu qidanın aşağı səviyyələri depressiyaya səbəb olur. Bu o deməkdir ki, tünd şokolad əhvalınızı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Uzunömürlülük üzrə ekspert Dr.Visente Mera tünd şokoladın tərkibindəki yüksək lif, mineral və antioksidantlara diqqət çəkir və kiçik dozalarda qəbul edildikdə məmnunluq və özündən razılıq mənbəyi kimi işlədiyini təsdiqləyir.
Digər maraqlı faktı qeyd etmək lazımdır ki, adambaşına şokolad istehlakı ən çox olan ölkələr (İsveçrə və Belçika) ən çox Nobel mükafatına layiq görülən insanların vətənidir.
Keyfiyyətə diqqət
Ancaq bu, yalnız yüksək miqdarda kakao olan tünd şokoladlara aiddir. İdman qidası mütəxəssisi Sandra Lorden Alvarez kakao və tünd şokolad arasındakı fərqi vurğulayır: "Saf kakao super qidadır, bu, sağlamlığa real faydaları aşkar edilmiş xammaldır" - deyə o, izah edir.
“Şokolad kakao tozundan hazırlanır və əgər siz 85%-dən az kakao olan tünd şokoladı seçsəniz, emal zamanı daha az faydalı olan digər inqrediyentlərin, məsələn, rafine şəkər, fruktoza, hidrogenləşdirilmiş yağlar və s. əlavə olunma riski var.” . Buna görə etiketi diqqətlə oxumaq tövsiyə olunur.
Hər şeydə ölçü vacibdir
Şokolad kifayət qədər yüksək kalorili bir məhsuldur, bundan əlavə, o qədər tez asılılıq yaradır ki, insan böyük porsiyalar yeyərək özünü idarə etməyi nəzarətdən çıxardır. Nəzərə alın ki, sağlamlıq üçün fayda əldə etmək üçün qara şokoladın gündəlik norması 10-30 qram arasında olmalıdır.
Xanım
Sfera.az