No Image
No Image

Qəhvə koronavirus riskini azaldır - Alimlərin ARAŞDIRMASI

Qəhvə koronavirus riskini azaldır - Alimlərin ARAŞDIRMASI
Yeni bir araşdırma gündəlik qəhvə istehlakının koronavirus xəstəliyi riskini yüzdə on azaldığını göstərib, çünki içki immunitet sisteminə "turbotəkan" verir.

Sfera.az-ın "Daily Mail"ə istinadla verdiyi məlumata görə, aparılan böyük araşdırmaya əsasən, gündə bir neçə fincan qəhvə COVID-19 riskini təxminən onda bir faiz azaldır.

İllinoys Northwestern Universitetindən yeni bir araşdırmada mütəxəssislər ağır COVID-19 infeksiyasından qoruya biləcək müxtəlif qidaları araşdırıblar. Tədqiqatçılar gündə ən az iki-üç fincan qəhvə içməyin COVID-19 riskini təxminən onda bir azaldığını müəyyən edib.

40 min ingilis yetkininə dair məlumatları analiz edən amerikalı alimlər qəhvə içməyin virusdan qoruduğuna inanırlar. Onlar hesab edir ki, bu içkinin tərkibində immunitet sistemini aktivləşdirə biləcək sağlam bitki kimyəvi maddələrə sahibdir.

Earth.Com-a görə, araşdırma qəhvə istehlakının koronavirusa məruz qaldığı bilinən bəzi insanlar arasında belə COVID-19-a qarşı qorunma təmin etdiyinə dair dəlillər təqdim edib.

Komanda gündəlik qəhvə, çay, yağlı balıq, ət məhsulları, qırmızı ət, meyvə və tərəvəz qəbulunu da əhatə edən pəhriz amillərini analiz edib.
Tədqiqat əlavə edib ki, gündəlik tərəvəz xidmətinin də oxşar təsiri var.

Ancaq çay və meyvələrin koronavirusdən qorunmağa kömək etmədiyi, eyni zamanda kolbasa və bekon kimi ət məmulatlarının ağır xəstələnmə şansını artırdığı görünür.

Tədqiqatın nəticələri "Nutrients" jurnalında dərc edilib.

"Qidalanma vəziyyəti toxunulmazlığa təsir edir, lakin onun COVID-19 həssaslığı ilə spesifik əlaqəsi aydın deyil. Xüsusi qidalanma məlumatları və yoluxmaların İngiltərədəki Biobank (UKB) COVID-19 ilə əlaqəsini araşdırdıq", - araşdırmanın müəllifləri yazıblar.

"COVID-19-a fərdi məruz qalma müəyyən coğrafi populyasiyalar üçün İngiltərədəki aylıq ortalama müsbət hal sayından istifadə edilərək qiymətləndirildi, - deyə tədqiqatçılar izah edib. - Logistik reqressiya, əsas sosial-demoqrafik amillər, xəstəlik tarixi və digər həyat tərzi amillərinə görə düzəldilmiş, pəhriz vəziyyətinə əsaslanan müsbət COVID-19 nəticəsinin şansını qiymətləndirib".

"Bu nəticələr müstəqil təsdiqləməyə ehtiyac duysa da, müəyyən pəhriz qaydalarına riayət etmək virusun yayılmasını məhdudlaşdırmaq üçün mövcud COVID-19 qoruma qaydalarına əlavə bir vasitə ola bilər", - araşdırmaçılar qeyd edib./qaynarinfo
Sehliyali
Turan Bank

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Qəhvə koronavirus riskini azaldır - Alimlərin ARAŞDIRMASI

Yeni bir araşdırma gündəlik qəhvə istehlakının koronavirus xəstəliyi riskini yüzdə on azaldığını göstərib, çünki içki immunitet sisteminə "turbotəkan" verir. ...

Azərbaycanda bu Səhiyyə İdarələri LƏĞV EDİLDİ

Bakı Baş Səhiyyə İdarəsi, Sumqayıt şəhər Səhiyyə şöbəsi və Gəncə şəhər Səhiyyə İdarəsi ləğv edilib. Sfera.az bildirir ki, Unikal.org-un əldə etdiyi məluma...

Hande Harmancıdan "Delta" ştammı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: "Sentyabr-oktyabrda..."

"Pandemiya hələ bitməyib, amma hava düzəlib, buna görə daha optimistik, Amma hamıdan xahiş edirəm, özümüzü qorumağı unutmayaq”.   Sfera.az-ın məlumatına...

Koronavirusa yoluxmanın azalmasına isti hava təsir edib? - Həkimdən AÇIQLAMA

Hava şəraitinin davamlı şəkildə isti keçməsinin koronavirus statistikasına da təsir etdiyi bildirilir. Belə ki, günəş şüalarının virusu məhv etdiyi və bu səbəbl...

Bədbəxt evlilik kişilər üçün ölümcül ola bilər - ARAŞDIRMA

Evlilikdə xoşbəxt olmayan kişilərin ölüm riski yüksəkdir. Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə İsrail elm adamları araşdırma aparıb.   Belə ki, Tel ...

Vasif İsmayıl: “Ölkədə üçüncü dalğa bitir, yoluxma sıfıra düşə bilər” - VİDEO

Həftəlik göstəricilərə əsasən, deyə bilərik ki, Azərbaycanda üçüncü dalğa bitməyə doğru gedir. Sfera.az xəbər verir ki, bunu ARB24-ün "İşgüzar səhər” veri...