Son zamanlar, internetdə dondurucuda saxlanılan dəniz məhsullarının qaranlıqda gözlənilmədən parıldaması haqqında çox həyəcanlı xəbərlər yayılır. Tədqiqatçılar bunun niyə baş verdiyini izah ediblər.
Sfera.az bildirir ki, bu yaxınlarda dondurucumuzda saxlanılan bəzi dəniz məhsullarının həqiqətən qaranlıqda işıq saça bildiyi məlum olub. Soyuducu və dondurucuların meydana gəlməsi bizə dəniz məhsullarını istədiyimiz vaxt yemək istəyənə qədər evdə saxlamağa imkan verdi.
Dəniz məhsulları Qaranlıqda parlayır
ABŞ Qida və Dərman İdarəsi dəniz məhsullarının qaranlıqda parıldadığını görüb şoka düşən narahat insanlardan çoxsaylı mesajlar alıb.
Bəzi insanlar qəribə parıltının fərqinə varıblar, çünki dondurucudakı lampa sönülü olub. Bir nəfər gördüklərindən o qədər həyəcanlanıb ki, dəniz məhsullarını yerli telekanallardan birinə aparıb və onlar efirdə əsrarəngiz parıltını nümayiş etdirməyə çalışıblar. Təəssüf ki, dəniz məhsulları əriyən kimi işıq saçmağı dayandırıb.
Müxtəlif növ parıldayan dəniz məhsulları yeyənlər arasında xəstəlik xəbərləri az olsa da, bəziləri mədə sancıları və baş ağrıları keçirib. Bəs yeməyin tərkibində həqiqətən nə baş verir?
Dəniz məhsulları niyə qaranlıqda parlayır?
Aşkar edilmiş bəzi parlayan dəniz məhsullarının təhlili dəniz mühitində geniş yayılmış Photobacterium phosphoreum və Vibrio logei adlı bakteriyaları müəyyən edib. P. phosphoreum bioluminescence ilə tanınan qram-mənfi bakteriyadır.
Dərin dəniz ərazilərində bu bakteriyalar son dərəcə faydalıdır və parlaq heyvanlarla simbiozda yaşayırlar. Alimlər həmçinin bu bakteriyaların dəniz məhsullarının parıltısının ən çox yayılmış səbəblərindən biri olduğuna inanırlar. Maraqlıdır ki, V. logei kalamarın yüngül orqanında tapılıb.
Alimlər deyirlər ki, qaranlıqda parıldayan bu bakteriyalar dəniz mühitində çox yayılmışdır, buna görə də onların dəniz məhsullarımıza daxil olması təəccüblü deyil. Alimlər həmçinin bilirlər ki, bioluminesans karideslərdə və digər dərin dəniz növlərində düşündüyümüzdən daha çox yayılır. Bu bakteriyalar aşağı temperaturlara da kifayət qədər davamlıdırlar, yəni dondurucuda belə aktiv ola bilərlər.
Parlayan bakteriya ştammlarının çoxu əhəmiyyətli zərər riski yaratmır. Alimlər onun təhlükəsiz olduğunu desələr də, parlaq dəniz məhsulları istehlak etməməyi məsləhət görürlər. Riskin nə qədər radioaktiv görünməsindən asılı olmayaraq, radiasiya ilə əlaqəli olmasa da, ehtiyatlı olmaq lazımdır. Bu yaxınlarda saxlama konteynerində seziumun mümkün məruz qalması səbəbindən karidesdən yaranan risk aşağı hesab edilsə belə, uzun müddət məruz qalma ilə bağlı problemlər yarada biləcəyinə görə məhsullar geri çağrılıb.
Aynil