Turşulardan niyə zəhərlənirik? – Qida texnoloqu doğru bildiyimiz yanlaşlardan danışdı
Gündəm
15:22 / 15.11.2021
1199
Qış fəslinin
yaxınlaşması ilə turşu və kompot mövsümü də başlayır. Bununla əlaqədar artıq zəhərlənmələrin
olduğuna, hətta ölüm hallarına da şahidlik edirik. Təsadüfi
deyil ki, bu gün sözügedən səbəblə bir nəfər həyatını itirib, bir nəfər
azyaşlının vəziyyəti isə ağır olaraq qalır.
Zəhərlənmələrin
olmaması üçün nələrə diqqət yetirmək lazımdır? Bu cür qida məhsullarında diqqət
yetirməli olduğumuz faktorlar hansılardır?
Məsələ
ilə bağlı Sfera.az-a danışan qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov turşu və
kompotlardan zəhərlənmələri meyvə-tərəvəzlərin yaxşı yuyulmaması ilə əlaqələndirib:
"Zəhərlənmələrin
olmasının başlıca səbəblərindən biri meyvə və tərəvəzlərin yuyulmadan, torpaqlı
halda turşuya qoyulmasıdır. Emal vaxtı diqqət edəcəyimiz məqamlar var. Torpaqda
yaşayan botulizm bakteriyaları var ki, onlar zəhərlənmələrə səbəb olur. Məhsulları
bu bakteriyalardan uzaqlaşdırmaq üçün yaxşı yumaq lazımdır. Pestsidlər sirkəli
su ilə reaksiya girdiyi üçün zəhərlənmələr baş verə bilər. Ona görə 5 litr suya 2 xörək qaşığı çay sodası əlavə
edib, həmin suda göyərti və yaxud tərəvəzi saxlamaq lazımdır. Bundan sonra həmin
məhsul təmiz su ilə yuyulub qurudulmalıdır”.
Qida
texnoloqu turşuya qoyulan məhsula çiy suyun əlavə edilməməli olduğunu deyib:
Əzizə
Zeynal