Çin, Yaponiya və digər Uzaq Şərq ölkələrində niyə bu qədər çox yumurta istehlak olunur?
Çin, Yaponiya və digər Uzaq Şərq ölkələrində yumurta istehlakı dünya miqyasında diqqətəlayiq səviyyələrə çatmışdır. Məsələn, Cənubi Koreya gündəlik orta hesabla 42 milyon 240 min yumurta istehlakı ilə diqqət çəkdiyi halda, bir insanın illik yumurta istehlakı 302 yumurtaya qədər yüksəlir. Bəs niyə bu qədər çox yumurta yeyirlər?
Sfera.az bu barədə maraqlı məlumatları sizə təqdim edir.
Uzaq Şərq mətbəxində yumurta demək olar ki, hər yeməyə daxil edilir. Ənənəvi yeməklərdə tez-tez qaynadılmış yumurta istifadə olunur. Koreya mətbəxində yumurta şorbalardan adi yeməklərə qədər bir çox müxtəlif reseptlərdə istifadə olunur.
Bazarlarda qaynadılmış yumurta satışı da kifayət qədər yayğındır. Bu ölkələrdə yumurta ümumiyyətlə yağsız və duzsuz istehlak edilir (tortlar və ya kekslər kimi emal edilmiş məhsullarda deyil).
Yumurta istehlakının çox olmasının bir səbəbi də bu yeməyin qənaətcil və qidalı olmasıdır. Cənubi Koreya 1954-cü ildə müharibədən sonrakı yoxsulluqla mübarizə apararkən, insanlar yumurtanı protein mənbəyi kimi qəbul edirdilər.
Bu dövrdə evdə toyuq saxlamaq adi hala çevrildi və yumurta gündəlik həyat üçün əvəzolunmaz hala gəldi. Bu gün həm qənaətcil, həm də sağlam qida kimi dəyərini qoruyub saxlayır.
Bundan əlavə, hər kəs yumurtanın yüksək qida dəyərinə malik olduğunu bilir. Zülal, vitamin və minerallarla zəngin qidadır. Uzun müddət toxluq hissini yaşadaraq çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Koreyalıların uzun yaşamasının səbəblərindən biri onların sağlam qidalanma vərdişləridir.
Koreyalılar yağdan, duzdan, şəkərdən və undan uzaq durmaqla, deyəsən, sağlam həyatın sirrini tapıblar. Yumurta istehlakında dünyada 4-cü yerdə olan koreyalıların təhsil uğurları da diqqət çəkir: onlar həmçinin PISA riyaziyyat nəticələrinə görə dünyada dördüncü yerdədirlər.
Aysel