Azərbaycanın qida sektorunda hansı problemlər var? - AÇIQLAMA

Azərbaycanın qida sektorunda hansı problemlər var? - AÇIQLAMA

16 oktyabr “Ümumdünya Qida Günü” kimi qeyd edilir. Bu gün 1945-ci ildə Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı (FAO) tərəfindən təsis olunub. Son məlumatlara görə, dünyada 3 milyarddan çox insan sağlam qidaya sahib deyil, 800 milyondan çoxu isə aclıqla mübarizə aparır. Təşkilat hesab edir ki, dünya sakinləri öz səylərini birləşdirməklə 2030-cu ilə qədər aclığı tamamilə aradan qaldıra bilərlər.


Maraqlıdır, Azərbaycanın qida sektorunda hansı problemlər var? Ölkəmizdə nə vaxtsa aclıq riski ilə qarşılaşa bilərikmi?  


Mövzu ilə bağlı Sfera.az-a açıqlama verən Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, bu günə qədər görülən işlərə görə Azərbaycanda ərzaq təhlükəsizliyi ilə bağlı hər hansısa problem yoxdur və yaxın gələcəkdə də olması gözlənilmir. Dünyada iqtisadi böhran baş versə də, ölkəmizdə bu proses daha sabit keçir. O qeyd edib ki, dünyada istehsal olunan qidaların hər 1 milyard tonunun 8-17% aralığında hissəsi israf olunur. Ölkəmizdə də həddindən artıq qidanın israf olunduğunu müşahidə edirik:


“Bu, təhlükəli hal kimi qeyd oluna bilər. Bununla bağlı həyəcan təbili çalmağın vaxtıdır. Bu gün qlobal istiləşmə və iqlim dəyişikliyindən danışırıqsa, qidaların istehsalı, daşınması üçün böyük xərclər çəkildiyini, eyni zamanda həmin müddətdə yaranan qazların istixana qazlarının emissiyasının 8 faizini təşkil etdiyini vurğulamaq lazımdır. Bu qədər israf olunacaq qida üçün çəkilən xərc və istifadə olunan enerji boşa gedir”.


Mütəxəssis vurğulayıb ki, insanlar qida israfının qarşısını almaq üçün müəyyən addımlar atmalıdır:


“Qida israflarının qarşısının alınması üçün daha anlaşıqlı şəkildə alış-veriş edilməli və yeməyin sonradan atılmamalı olduğunu anlayaraq bişirilməli və yeyilməlidir. Qida tulantılarına yol vermək pula qənaət etməməyə, eləcə də gələcək nəsillər üçün resursların qorunmamasına gətirib çıxarır. Plastik qabların təbiətdə uzun müddət qalması, biomüxtəliflinin pozulması kənd təsərrüfatına və birbaşa olaraq heyvanlara zərər vurması dolayısıyla qida israfına gətirib çıxarır. Bu kimi halların aradan qaldırılması daha vacibdir”.

 

Firuzə Əliyeva
 


OXŞAR XƏBƏRLƏR

İcra başçısının müavini 11 ay sonra işdən çıxdı

İmişli Rayon İcra Hakimiyyəti başçısının müavini Ruslan Məmmədov (Eldaroğlu) vəzifəsindən istefa verib.   Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə Rus...

Rusiya ABŞ-nin təzyiqlərinə tab gətirəcəkmi? - "Artıq döyüşlərin intensivliyi azalıb"

ABŞ administrasiyası Rusiya-Ukrayna münaqişəsinin həlli istiqamətində irəliləyiş əldə olunmayacağı təqdirdə Moskvaya qarşı indiyədək tətbiq olunmamış, daha sərt...

Gürcüstanın sabiq müdafiə naziri həbs edildi

Tbilisi məhkəməsi sabiq müdafiə naziri İrakli Okruaşviliyə qarşı qətimkan tədbiri olaraq təyin edilmiş 20 min lari məbləğində girovu həbslə əvəzləyib.  ...

Dünyanın ən kasıb prezidenti vəfat etdi

Uruqvayın keçmiş prezidenti, El Pepe kimi tanınan Xose Muxika 89 yaşında vəfat edib   Sfera.az bu barədə “BBC News”a istinadən xəbər veri...

Dəstək və əzm sayəsində əldə olunan nailiyyətlər: qəhrəmanlarımızın uşaqları beynəlxalq olimpiadalarda - FOTO

Geniş auditoriya IMEC və TIMO beynəlxalq olimpiadalarında qızıl medallara layiq görülən azərbaycanlı məktəblilərin hekayələri ilə artıq tanış olub.   ...

Yeni hərbi prokuror kollektivə təqdim edilib - FOTO

Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 13 may 2025-ci il tarixli Sərəncamı ilə Azərbaycan Respublikası Baş prokurorunun müavini – Azərbaycan...