No Image
No Image

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ

Xərçəngə tutulmamaq üçün 8 qidadan - İMTİNA ETMƏLİSİZ
Xərçəng xəstəliyinə səbəb olan məşhur amillərin arasında genetika, siqaret çəkmə, yanlış qidalanma, bəzi infeksiyalar, kimyəvi preparatlarla əlaqə, radioaktiv şüalanma və başqaları göstərilir.

Sfera.az istinadən xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, onkoloji riski yüksəldən 2 əsas amil var: passiv həyat tərzi və pis qidalanma. Xərçəng xəstəliyinə tutulmaması üçün onkoloqlar xüsusilə aşağıdakı məhsullardan uzaq durmağı məsləhət görürlər.

1. Qənd halına salınmış şəkər və süni şirinləşdirici maddələr


Qənd halına salınmış şəkər yalnız insulinin səviyyəsini yüksəltmir, həm də xərçəng qəfəsləri üçün qidalandırıcıdır. Bu fakt elmə çoxdan məlumdur.

Hələ 1931-ci ildə tibb üzrə Nobel mükafatı laureatı Otto Varburq müəyyən etdi ki, şişlər şəkərlə qidalanır.


2. Emal edilmiş ət


Emal edilmiş ət adı altında fabrik ət məhsulları - sosiskalar, kolbasalar və s. nəzərdə tutulur. Havay Universiteti tərəfindən keçirilmiş tədqiqat göstərib ki, belə məhsullar mədəaltı vəzinin xərçənginin riskini 67 faiz yüksəldir.

Emal edilmiş ət özündə çoxlu kimyəvi preparat və konservantı saxlayır. Hisdə qurudulmuş ət xüsusilə zərərlidir, çünki o canına qətranları çəkir.


3. Süni böyüdülmüş balıq


Balığın süni yetişdirilməsi son dərəcə sıx şəraitdə balığın böyük miqdarının yetişdirilməsinə əsaslanır. Belə darısqal şəraitdə bakterial, virus və parazit epidemiyaların riski çox yüksəkdir, buna görə balığı antibiotiklər, pestisidlər və başqa kanserogen maddələrlə emal edirlər.


4. Turşuya qoyulmuş və hisdə qurudulmuş məhsullar


Adətən belə məhsullar yararlılıq müddətini uzadan nitrat tipli konservantları özündə saxlayır. Bu əlavələr zamanla insan orqanizmində yığılır. Yekunda onlar hüceyrə səviyyəsində parçalanmalara səbəb olaraq xərçəngə gətirib çıxarır.


5. Sintetik yağlar


Bu, saxlama müddətini artırmaq üçün tərkibi süni şəkildə dəyişdirilən sintetik məhsuldur. Tədqiqatlara görə, bu cür yağlar döş xərçənginə tutulma riskini iki dəfə artırır.


6. Kartof çipsləri.


Bu məşhur yemək sintetik yağlarda qızardılır və sonra bol-bol duzlanır. Bundan başqa, çipslər xolesterinin səviyyəsini yüksəldən trans-piyləri və qan təzyiqini yüksəldən natriumu özündə saxlayır, akrilamidin (həmçinin siqaretlərdə olan kanserogen maddə) maddəsini özündə saxlayır.


7. Mikrodalğalı sobada popkorn


Mikrodalğalı sobada popkorn rahat yemək olsa da, xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.


8. Təmizlənmiş ağ un

Təmizlənmiş un bütün qidalı xüsusiyyətlərindən məhrum olur../publika.az/

Turan Bank

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Azərbaycanda COVID-19-a qarşı peyvənd olunanların sayı AÇIQLANDI

Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 41 827 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan Sfera.az-a verilən məlumata...

COVİD-in yeni əlamətləri üzə çıxır - Həkimdən HƏYƏCAN TƏBİLİ

"COVİD hava damcı yolu ilə yoluxan bir infeksiya olduğu üçün yoluxanların sayı baxımından böyüklər və uşaqlar arasında çox ciddi bir fərq yoxdur". Sfera.a...

"Azərbaycanda COVİD-19-un 3-cü dalğası yaşanır, test sayı kəskin artırılmalıdır" - Həkimdən ÇAĞIRIŞ

"Azərbaycanda COVİD-19 pandemiyasının dünyada rəsmən elan edilən 3-cü dalğası yaşanır”.   Bunu Sfera.az-a açıqlamasında Azərbaycan Həkimləri İctimai Birl...

"Testlər 70 faiz səhv nəticə göstərir, yoluxmalar buna görə artır" - Mütəxəssislərdən XƏBƏRDARLIQ

Mütəxəssislər COVİD-19-a yoluxanların artması ilə bağlı yeni iddia irəli sürüblər.   Sfera.az xəbər verir ki, COVİD-19 PCR test cavablarının yanlış olduğ...

Peyvəndlə bağlı İNANILMAZ FAKT üzə çıxdı: Bu insanlar ölümə tərk edilir

"Dünya miqyasında peyvəndlərin əldə edilməsində böyük ədalətsizlik var”. Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının rəhbəri Tedros ...

ÜST COVID-19 əleyhinə vaksinasiyaya başlayan ölkələrin sayını açıqladı

220 ölkə və ərazidən 194-ü koronavirus əleyhinə vaksinasiyaya start verib. Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Baş dir...