İçdiyi konyak sayəsində “Titanik”dən sağ çıxmağı bacaran adam: Çarlz Jofi
“Titanik” haqqında düşünəndə ağlımıza böyük bir faciə, aysberqlə toqquşma və yüzlərlə həyatın sonu gəlir. Lakin bu faciə də maraqlı əhvalatların şahidi olub. Onlardan biri də konyak içdikdən sonra az qala öləcək “Titanik” gəmisinin baş aşpazı Çarlz Jofinin hekayəsidir.
Bəs o, necə qaça bilib?
Sfera.az bu maraqlı mövzu haqqında yazı təqdim edir. Gəlin birlikdə nəzər salaq.
1912-ci il aprelin 15-də o uğursuz səhər “Titanik” Atlantik okeanının soyuq sularına qərq olanda sərnişinlər arasında bəlkə də ən sakit adam Çarlz Jofin olub.
Buzlu su gəmini bürüməyə başlayanda otağına qayıdıb xüsusi olaraq aldığı konyakını içməyə başladı. Bu, tamamilə təsadüfi bir qərar idi.
Əslində, Jofin konyakı sağ qalmaq üçün deyil, pul verdiyi pulun boşa getməməsi üçün içib. Amma bu qərar onun qurtuluşunun ən böyük səbəbi olub.
Jofin əvvəlcə qadınları və uşaqları xilas etmək üçün səylərə qoşulub. Xilasedici qayıqların dolduğundan əmin olduqdan sonra gəminin getdikcə dikləşdiyi dəhşətli anlara baxmayaraq sakitliyini qoruyaraq otağına qayıdıb.
O, son dəfə konyakını götürüb içib ki, bu da onun dondan sağ qalmasının qapısını açıb. “Titanik” tamamilə batdıqda, Çarlz Jofin Atlantik okeanının buzlu sularına düşüb.
Bədənində yüksək miqdarda spirt olduğu üçün o, demək olar ki, soyuqluğu hiss etmirdi. Bu, onu digər sağ qalanlardan ayıran ən mühüm amil idi.
Onun qanında olan spirt bədənin soyuğa qarşı müqavimətini artırıb. Jofin suda düz 3 saat sağ qala bilib. Günəş çıxanda yaxınlıqdakı xilasedici qayığın kənarından yapışaraq kömək gözləyirdi.
O, səhər saatlarında gələn xilasedicilər sayəsində möcüzə nəticəsində sağ qalıb.
Əksər insanlar üçün belə bir travmatik qəzadan sağ çıxmaq bir daha üzməmək üçün kifayət qədər səbəb olardı. Lakin, Jofin üçün belə olmayıb.
Birinci Dünya Müharibəsi zamanı Ticarət Donanmasına qoşularaq açıq dənizə qayıdan Jofin 1956-cı ildə, 78 yaşında vəfat edib. Arxasında isə sağ qalmaq əzmi və konyak möcüzəsi ilə yadda qalan bir hekayə qoyub.
Aysel