Fermerlər taxıl sahələrini niyə yandırır? – Ekspertdən “bu, yanlış praktikadır” çağırışı
15:20 / 24.06.2021
1754
Son günlər tez-tez biçilməmiş taxıl sahələrinin
yanması halları müşahidə olunur.
Maraqlıdır, taxıl sahələrinin yanması nə ilə əlaqəlidir?
Kənd təsərrüfatı mütəxəssisi, fəlsəfə elmləri
doktoru Qadir Bayramlı Sfera.az-a açıqlamasında deyib ki, Azərbaycanda fermerlər
adətən biçindən sonra əkin yerlərini yandırırlar və bu, geniş yayılmış
praktikadır:
"Amma bu yanlış addımdır. Ola bilsin ki, məhsuldarlıq
olduqca aşağıdır, fermerlər gəlir əldə edə bilməyəcəyini anlayandan sonra sahəni
yandırmağa üstünük verirlər. Çox zaman insanlar əkirlər, olduqca seyrək bitdikdə
və məhsuldarlığın zəif olacağı anlaşılandan sonra onu ot yeri kimi biçirlər.
Yaxud biçin prosesindən sonra eyni səbəbdən sahələri yandırırlar. Lakin biçindən
sonra belə əkin yerlərinin yandırılması yanlışdır. Əksər hallarda yerdə qalan
saman, küləşi yandırırlar ki, orda olan zərərli mikroorqanizmləri məhv etsinlər.
Halbuki yanğın zamanı zərərli mikroorqanizmlərlə bərabər, faydalı olanlar da
yanır. Onların isə torpaqların məhsuldarlığının müəyyən səviyyədə saxlanılması
istiqamətində böyük funksiyası var”.
Ekspert deyir ki, bu, zaman-zaman gündəmə gəlsə də,
müəyyən bölgələrdə bu praktikadan yenə istifadə olunur:
"Bunun yerinə daha səmərəli aqrotexniki tədbirlər
görmək olar. Bütün bunlar onu göstərir ki, bizim kənd təsərrüfatına yanaşma tərzimiz
dəyişməlidir. Bölgələrdə fermerlərin problemləri ilə yerindəcə görüşüb tanış
olmaq, onların fikirlərini öyrənmək, araşdırmaq və kömək etmək lazımdır.
Uzunmüddətli az faizli kreditlərlə, digər imtiyazlar, təşviqlərlə,
aqrosığortanın tətbiqi ilə bu cür məsələlər həll edilsə, problemlər gündəmə gəlməyəcək”.
Günay Rəsulqızı