Bu xəstəlikləri olanlar hər gün SARIMSAQ yeməlidir

Bu xəstəlikləri olanlar hər gün SARIMSAQ yeməlidir

Sarımsaq çox faydalı tərəvəzdir. Sarımsaq ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, bəzi xərçəng növlərinin, metabolik sindromunun riskini azaldır.

Mütəxəssislərin fikrinə görə, bəzi xəstəliklər zamanı sarımsaq müalicəvi təsir edir və bu xəstəlikləri və pozulmaları olanlar sarımsağı müntəzəm olaraq yeməlidir. Təbii ki, söhbət 1-2 diş sarşmsaqdan gedir. Çoxlu miqdarda bu tərəvəzi yemək olmaz.  

Beləliklə, hansı xəstəliklər zamanı sarımsaq təbii dərman kimi təsir edir?

Sfera.az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, yüksək xolesterin və hipertoniyadan əziyyət çəkənlər üçün sarımsaq çox faydalıdır. Sarımsaq xolesterini aşağı salır, qan dövranını yaxşılaşdırır və damarları genişləndirir.

Diabet xəstəliyi olanlar da tez-tez sarımsaq yeməlidir. ABŞ alimləri aşkar ediblər ki, sarımsağın tərkibində olan allisin qanda şəkəri tənzimləməyə yardım edir.

İnsan yaşlaşdıqca onun sümük toxuması tədricən azalmağa (əriməyə) başlayır. Bunun nəticəsində osteoporoz xəstəliyi inkişaf edir. Osteoporoz gizli inkişaf edən təhlükəli xəstəlikdir. Osteoporozdan əziyyət çəkən insanlarda hətta yüngül travma və ya yıxılma nəticəsində  sümüklər sına bilər. Araşdırmalar göstərib ki, sarımsağı müntəzəm olaraq yeyən yaşlı insanlarda osteoporoz daha ləng inkişaf edir.

 

Alimlər aşkar ediblər ki, sarımsaq vaxtından tez doğuşun riskini azaldır.
Araşdırmalar göstərib ki, sarımsaq qaraciyər üçün çox faydalıdır və hətta spirtli içkilərin qaraciyərə olan mənfi təsirini azaldır, qaraciyərin hüceyrələri olan hepatositləri müxtəlif ziyanlı maddələrdən qoruyur.

Son elmi araşdırmalar göstərib ki, orqanizmdə iltihabın səviyyəsi yüksək olduqda xərçəngin riski də artır. Bu səbəbdən istənilən növ xərçəngin riskini azaltmaq üçün qidalanmaya sarımsağı əlavə etmək lazımdır.

Yaşlı insanlarda ən tez-tez inkişaf edən görmə problemlərindən biri makulodistrofiyadır. Bu xəstəlik müalicə olunmur və əksər hallarda korluqla nəticələnir. Harvard Universiteti alimləri aşkar ediblər ki, sarımsağın müntəzəm istehlakı bu ağır xəstəliyinin riskini azaldır və həmçinin inkişafını ləngidir.

Bağırsaqların mikroflorasının pozulması zamanı da sarımsaq yaxşı kömək edir.
Mütəxəssislər sarımsağı xırda doğrayıb və ya əzib salatlara və yeməklərə əlavə etməyi tövsiyə edirlər.


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Baş nazir Səbuhi Məmmədov vəzifəsindən AZAD EDİLDİ - FOTO

Naxçıvan Muxtar Respublikasının baş naziri vəzifədən azad olunub. Sfera.az xəbər verir ki, Naxçıvan Ali Məclisinin qərarı ilə MR baş naziri Səbuhi Məm...

Yelo Bank ilə Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrı arasında müqavilə imzalandı - FOTO

Ölkənin aparıcı banklarından olan Yelo Bank ilə Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrı arasında əməkdaşlıq müqaviləsi imzalanıb. Yelo Bank-ın Baş ofis...

“ATACMS”ların Ukraynaya verilməsi Rusiyanı təhlükə altında qoyur" - Antonov 

“ABŞ-nin “ATACMS” raketlərinin Ukraynaya verilməsinə haqq qazandırmaq olmaz, çünki bu, Krım və Rusiyanın digər regionları üçün təhlükəsizlik t...

Aprel çağırışı yekunlaşır - FOTO

Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətinin aparatında müddətli həqiqi hərbi xidmətə aprel çağırışının yekunları ilə bağlı Mərkəzi Çağırış Komis...

“Azərbaycan Rusiya üçün əhəmiyyətli tərəfdaşdır” – Deputat

"Prezident İlham Əliyevin 22 aprel tarixində Moskvada Rusiya Federasiyasının Prezidenti Vladimir Putin ilə görüşü keçirilib. Bu görüş olduqca əhəmiyyətli x...

Təbrizdə Ermənistanın Baş konsulluğu açılacaq

Yaxın vaxtlarda Təbrizdə Ermənistanın Baş konsulluğu açılacaq.   Sfera.az “Sputnik Armenia”ya istinadən xəbər verir ki, hökumətin bu gün ...