\"Ağ qızıl kimi\" tanınır – 5 min dollara satılır – \"İyrənc yeməklər möcüzəsi\"
ABŞ-ın Los Anceles şəhərində açılan "İyrənc yeməklər möcüzəsi” ziyarətçilərini şoka salıb. Sərgidə qurd basmış pendir və balık yumurtalıqlarından hazırlanmış suşi kimi "iyrənc” olaraq ifadə edilən ləzzətlər var. Hətta muzeyə girərkən ziyarətçilərə qaytarmaq üçün pulsuz qusma torbası belə verilir.
Sfera.az "iyrənc” sərgidə sərgilənən ləzzətləri təqdim edir:
1 – Pişik nəcisindən istehsal olunan dünyanın ən bahalı qəhvəsi
"Kopi Luwak” dünyanın ən bahalı və ən az istehsal olunan qəhvəsi olaraq tanınır. İndoneziyanın Sumatra adasında yaşayan misk pişikləri (Paradoxurus) qəhvə ağaclarında olan qəhvənin qumlarını bütöv udurlar. Toxumlar heyvanın mədəsindəki fermentlər vasitəsiylə fermentasiya edir və nəcis yolu ilə çölə çıxarılır. Bu nəcisin içərisindən isə heyvanın udduğu qəhvə toxumları toplanır. Yığılmış toxumlar dezinfeksiya edildikdən sonra qızardılır. Daha sonra bişirilməyə hazır şəkildə paketlənir. Kilosu 350-500 dollar olan qəhvənin bu növü Sumatra, Cava və Balidə istehsal edilir.
2 – Qızardılmış quzu yumurtası
AŞB-da quzunun yumurtalıqları qızardılır.
3 – Daşəmən balığının böyrəyi
Daşəmən adı verilən qorxunc balıqlar yapışdıqları balıqların qanını əmərək öldürür.
4 – Ağcaqanad sürfələri ilə dolu olan pendir
İçərisində canlı böcək sürfələri (ağcaqanad) olan məşhur İtaliya Sardinyaya məxsus olan Casu Marzu qoyun pendiri...
5 – Üç penisin likörü
Adıçəkilən likör suiti, maral və Çin itinin sidiyindən hazırlanır. Bu xüsusi içkidir, çünki Çində heyvan sidiyinin kişilərdə cinsi gücü artırdığına inanılır.
6 – Balıq spermasından şorba: Shirako
Shirako yapon dilində "ağ uşaq” mənasını verir. Kremli və yumuşaq dad verdiyi üçün yaponların ən çox sevdiyi şorba olan bu yemək balığın spermasından hazırlanır.
7 – Yül ilin yumurtası
Adı "yüz ilin yumurtası” olsa da, yumurtalar yüz illik deyil. Çin mətbəxinə aid olan bu yeməkdə yumurta palçığa bənzəyən bir maddəyə batırılır, daha sonra basdırılaraq bir neçə ay torpağın altında saxlanılır. Yerin altından çıxarıldıqdan sonra gözəl qorunmuş şəkildə olurlar. Yumurtalar pendir dadını xatırladan bir qoxuya malik olurlar.
7 – Pomidorlu qoyun gözü
Monqolustan mətbəxinə aid olan bu yemək pomidor suyuna qoyun gözü atmaqla hazırlanır.
8 – Qoyun qarnından hazırlanan Menudo
Meksikaya aid bu yemək quzu və ya dana qarnından hazırlanır.
9 – İlbiz yeməyi
Digər adı "Escargot” adlanan ilbiz yeməyi dünyada ən çox Fransada yeyilir. İldə 40 min ton ilbiz yeyən fransızlar bu məhsulu dondurulmuş və ya konserva şəklində alırlar.
10 – Quş yuvası şorbası
Bu şorba mağarada yaşayan ebabil quşunun qatılaşmış tüpürcəyindən qurduğu yuvadan hazırlanır. Çin mətbəxinin əvəzolunmaz yeməyi sayılan quş yuvası suda həll olunduğu zaman jelatinə çevrilir. "Ağ qızıl” olaraq adlandırılan bu şorbanın qiyməti 5 min dollara qədər olur.
Sfera.az