Uşaqların sevdiyi konfetlərin tərkibindəki qəribəliklər

Uşaqların sevdiyi konfetlərin tərkibindəki qəribəliklər

Jelatinli konfetləri yəqin ki, dünyanın bütün uşaqları sevir. Buna bir səbəb onların dadlı olmasıdırsa, digər səbəb müxtəlif və rəngarəng formalara malik olmasıdır.

Nəhəng və müxtəlif rəngli qurdlar və ya miniatür ayılar- bütün bunlar məşhur çeynənilən konfetlərdir. Yeri gəlmişkən, valideynlər tez-tez uşaqların bu konfetlərdən istifadələrinə məhdudiyyət tətbiq edir. Onların fikirlərinə əsasən, bu şiriniyyatın tərkibində həddindən çox şəkər var. Lakin həqiqətdə onlar heç bir təhlükə daşımır.

 

 

Lakin "ürək bulanması”na səbəb olacaq bəzi nüanslar mövcuddur. Əgər konfetlərin tərkibinə diqqətlə nəzər salsanız orada sirop, şəkər və konsentratlar arasında jelatini görə bilərsiniz. Bəs jelatinin nədən hazırlandığı sizə bəllidirmi? 

 

Bu gün sizlərə məhz bu barədə məlumat vermək istəyirik.

 

Jelatin təəssüf ki, ağacda bitmir. Bu dadsız, sarımtıl maddə heyvanların dərisinin, sümüklərinin, qığırdaqlarının uzun müddət qaynadılması yolu ilə əldə edilir. Yəni məna etibarı ilə ət istehsalı tullantılarından hazırlanır: donuz və mal ətinin emalından sonra qalan sümüklərdən, dırnaqlardan, dərilərdən, buynuzlardan.

 

 

Jelatin ya birbaşa ət kombinatında hazırlanır, ya da istehsalçılar tullantıları sallaqxanada toplayırlar. Heyvanların hissələri sterilizə edilir və uzun müddət 140 dərəcədə qaynadılır, bundan sonra kütlə xırdalanır və ağ toz alınana qədər qurudulur. Bu toza istənilən ətir və rəng vermək mümkündür.

 

 

Jelatin tam təhlükəsizlik zəmanətinə malikdir, belə ki, təbii inqrediyentlərdən hazırlanır. Ondan asanlıqla istənilən jele və oxşar qidaları hazırlaya bilərsiniz. Qeyd edək ki, jelatin yalnız konfetlərin tərkibində deyil, eyni zamanda vitaminlər, dərmanlar, kolbasalar və konservlərin, meyvə qəlyanaltılarının tərkibində də yer alır. Bu vegetarianlar üçün əsil "tələdir”.

 

 

Jelatin istehsalı ətrafdan kifayət qədər qanlı və iyrənc görünə bilər, lakin etiraf etmək lazımdır ki, bu məhsulun tərkibində yağ, karbohidrat tamamilə yoxdur və xolesterinə malik deyil. Əksinə onun tərkibində 18 amin turşusu yer alır ki, onlar sümüklərin, bağların və vətərlərin bərpasına yardım edir. Ümumən, bunun faydalı və ya zərərli olmasından asılı olmayaraq qəbul etdiyiniz qidanın tərkibini bilmək yaxşı haldır.

 


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Azərbaycanın məşhur Əməkdar artisti VƏFAT ETDİ - FOTO

Azərbaycanın Əməkdar artisti dünyasını dəyişib.   Sfera.az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, Azərbaycan Dövlət Rus Dram Teatrının əməkdaşı Yuri...

Bakı və Abşeron yarımadasında 29 dərəcə isti oldu - FAKTİKİ HAVA

Aprelin 20-si saat 10:00-a olan məlumata əsasən, ölkə ərazisində hava şəraiti sabit, əsasən yağmursuz keçib. Lakin günün ikinci yarısında bəzi dağlıq ərazilərdə...

Hikmət Hacıye: "Azərbaycanın COP29-a ev sahibliyi etməsi diplomatik və siyasi cəsarətimizin təcəssümüdür"

ADA Universitetində təşkil edilən “Xəzər Hövzəsi Araşdırmaları” proqramının bağlanış mərasimi keçirilib.   Sfera.az xəbər verir ki, ...

Azərbaycanda prokuror VƏFAT ETDİ - FOTO

Baş Prokurorluğun yüksəkvəzifəli əməkdaşı dünyasını dəyişib.   Sfera.az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, prokurorluğun Təşkilat və İ...

"Qazaxlı Alik"in oğlunun məhkəməsi BAŞLAYIR

Hədə-qorxu ilə tələb etmədə təqsirləndirilən "Qazaxlı Alik"in oğlu Fuad Muradovun məhkəməsi başlayır.   Sfera.az xəbər verir ki, onun barəs...

Bakıda 22 yaşlı qız qətlə YETİRİLDİ

Aprelin 20-də səhər saatlarında paytaxtın Xətai rayonunda 2002-ci il təvəllüdlü Cabbarova Elnarə Xətai qızının kəsilmiş-deşilmiş xəsarətlərdən ölməsi ilə bağlı ...