Bir həftə ərzində çörək yeməsək, nə baş verəcək? – Bədən bu funksiyalarını itirə bilər

Bir həftə ərzində çörək yeməsək, nə baş verəcək? – Bədən bu funksiyalarını itirə bilər
Çörəkdən imtina son dövrlərin dəbidir. Artıq əksər adamlar çörəyi süfrədən ya tamam uzaqlaşdırıb, ya da əhəmiyyətli dərəcədə azaldıb. Buna səbəb çörəyin ziyanlı olması barədə diyetoloqların həyəcan təbili çalmasıdır.
Sfera.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, çörəkdən tamamilə imtina da orqanizm üçün çox ziyanlıdır. Beləliklə bir həftə ərzində çərək yeməsək, orqanizmamızda yarana biləcək problemlər:

Bağırsaqlar zərərli mikroblara qarşı mübarizə aparmaq üçün lifə ehtiyac duyacaq. Ehtiyac olan lif miqdarı hər nə qədər bəzi qidalar tərəfindən qarşılansa da, çörək lif miqdarını artıran ən vacib yeyinti məhsuludur.
Karbohidrat maddəsi bədənin ehtiyacı olan enerjini bərpa edir. Bir həftə çörək yemədiyimizdə bədənin ehtiyacı olan karbohidrat miqdarı azalır. Eyni zamanda karbohidratsızlıqdan deformasiyaya uğrayan olan sinir sistemi, yorğunluq, stress və əsəbilik halı kimi sağlıq problemlərinə səbəb olur.
Çörək bədənin eyni zamanda şəkər miqdarını stabil saxlayır. Şəkər miqdarı düşən insan şəkər koması yaşayır. Aşırı miqdarda şirniyyat növü yemək isə zamanla tarazılıqsız çəki artımına səbəb olur.
Çörək insanı uzun zaman tox saxladığından bədən gün ərzində başqa qidaları qəbul etməyə ehtiyac hiss etməz. Ancaq çörək yeyilmədiyində insan hər qidanı qəbul etmək istəyir. Bu isə artıq çəki deməkdir və bəzi insanlarda qəbizlik, mədə bulanması, mədə ağrıları, şişginlik kimi bir çox narahatlıqlara səbəb olur.

Qara çörək yeməyin faydaları:

Zəifləmək istəyənlər üçün məsləhətlidir. Çeynənilməsi ağ çörəklə müqayisədə daha çətindir, çeynəmə zamanı ağız əzələlərində yorulma baş verdiyinə görə daha az yeyilir.
Qara çörək daha çox çeynənilməlidir. Bu çeynəmə prosesində də leptin hormonu vəzifəsini tam icra edir "Nöropeptid Y" miqdarını azaldır. Bu yolla da iştahanı normada saxlayır.
Pulpa baxımından zəngindir. Pulpa mədə-bağırsaq sistemində şişərək daha çox doyma yaradır. Eyni zamanda bu pulpa bağırsaqda həcm əmələ gətirdiyi üçün bağırsaqlarda süpürgə rolunu oynayır və bağırsaq xərçənginə qarşı mübarizəni formalaşdırır.
Qara çörəkdə olan pulpa digər qidaların və tərkibindəki şəkərin qana qarışmasını ləngidir, beləliklə daha uzun toxluq hissi verir. Buna görə də aclıq hissi tez yaranmır
Tam taxıl çörəyinin içindəki B qrupu vitaminləri xüsusilə uşaqlarda öyrənmək və qavramaq funksiyasını formalaşdırır.

OXŞAR XƏBƏRLƏR

Venesiya Biennalesində Azərbaycan pavilyonunun açılışı oldu - FOTO

Heydər Əliyev Fondunun təşkilatçılığı, Azərbaycan Mədəniyyət Nazirliyi və ölkəmizin İtaliyadakı Səfirliyinin dəstəyi ilə aprelin 19-da 60-cı Venesiya Biennalesi...

İlhamə Quliyeva ilə küsülü olmalarının səbəbini açıqladı

Xalq artisti Nazpəri Dostəliyeva mərhum həmkarı, Xalq artisti İlhamə Quliyeva ilə küsülü olma səbəbini illər sonra açıqlayıb.   Sfera.az xəbər v...

Bu il Azərbaycanda 5 günəş elektrik stansiyası tikiləcək

Bu il Azərbaycanda ümumi gücü 1300 MVt olan daha 5 günəş-külək stansiyasının inşasına başlanacaq.   Bu barədə Sfera.az-a Energetika Nazirliyindən bil...

Yaponiyada həkimlər "Google"u məhkəməyə verdilər - SƏBƏB

Yaponiyada həkimlər Google-u klinikaları haqqında pis şərhlərə müdaxilə etmədiyi üçün məhkəməyə veriblər. Sfera.az xəbər verir ki, 63 həkim cümə axşamı T...

Buraxılış imtahanının nəticələri elan olundu

Ümumi (9 illik) orta təhsil səviyyəsi üzrə 2024-cü il martın 17-də keçirilən buraxılış imtahanının nəticələri elan olunub.   Sfera.az xəbər verir ki,...

16 kənddə qaz olmayacaq

Aprelin 22-si Masallı rayonunun 16 kəndində qaz təchizatının dayandırılması planlaşdırılır.   Sfera.az-ın məlumatına görə, Masallı rayonu ərazisində ...